4.2.2013
af
Tine Santesson
Den skandinaviske ledelsesmodel er kendt internationalt. Men under overfladen er der tydelige forskelle på ledelse i de nordiske lande.
Danskerne er individualister. Nordmændene siger tingene lige ud. Finnerne er meget hierarkiske, og svenskerne er meget konsensussøgende. Selv om man ude i verden taler om den skandinaviske ledelsesmodel, er der tydelige forskelle på ledelsesstilen i de skandinaviske lande inklusive Finland.
Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI i Norge Gillian Warner-Søderholm har gennem de seneste seks år fulgt og interviewet 700 nordiske ledere for at identificere forskellene på ledelsesstilen i Norge, Danmark, Sverige og Finland.
Gillian Warner-Søderholm har fundet frem til følgende prototyper på nordiske ledere:
Danskerne:
Danske ledere er meget målbevidste og resultatorienterede. De vil have tingene gjort nu. De uddelegerer gerne ansvar. Men den endelige beslutning tager chefen.
Danskerne er dem, der er mindst optaget af status og hierarki.
Nordmændene:
De norske ledere kalder en spade for en spade. De er ikke så meget til smalltalk. De kan lide at planlægge og er meget fremtidsorienterede.
Nordmændene arbejder gerne i teams og er meget fokuserede på ligestilling.
Svenskerene:
De svenske ledere er generelt længere tid om at træffe beslutninger. Det skyldes, at de er meget konsensussøgende og helst vil diskutere sig frem til løsning, som alle er enige om.
Svenskerne er meget optaget af at adskille familie- og arbejdsliv.
Finnerne:
De finske ledere er kendetegnet ved såkaldt macholedelse. De er meget hierarkiske, og det er vanskeligere for kvinder at nå til tops som leder.
Finnerne er meget fokuserede på tekniske kompetencer og i mindre grad på sociale kompetencer.
Gillian Warner-Søderholm mener, der er en god pointe i ikke bare at fokusere på det, vi har til fælles.
”Vi har nogle klare fællesstræk. Vi har en stærk etik, vi har stærke ligestillingsværdier, og vi har et stort fokus på familie- arbejdslivsbalance. Men hvis den skandinaviske model skal stå stærkt, er det også nødvendigt, at vi kender forskellene og dermed også hinandens styrker og svagheder. I særdeleshed også, når vi skal arbejde sammen,” siger Gillian Warner-Søderholm.
Få seneste nyt fra djøfbladet – direkte i din indbakke hver fredag
Ledige stillinger