Skal man coache sin partner?

26-09-2012
2 min.

Coaching, anerkendende ledelse og profiltypeanalyser er en del af Rikke Wolffs hverdag som chefkonsulent i HR Development hos Coop. Men redskaberne kan også med fordel bruges privat, fortæller hun. Nogle af dem i hvert fald.

Hvordan skaber du teamspirit og sammenhold i familien?

”Jeg gør meget ud af, at vi skal tale sammen og have fælles oplevelser. Jeg går op i, at vi skal forsøge at forstå hinanden, men også respektere forskellighederne. Jeg tænker også på min familie ved hjælp af de profiltype-værktøjer, jeg er certificeret i. Det gør det lettere at forstå andre, hvis man ved, hvor de kommer fra og kan forklare, hvorfor de reagerer, som de gør. Det kan være en meget god metareflektion i juledagene. Især når man når til 2. juledag.”

Er du god til at motivere?

”Ja, det synes jeg. Det er faktisk svært ikke at have en anerkendende og positiv tilgang, når man først har tillagt sig det. Jeg har dog lært, at det ikke er i diskussioner med sin bedre halvdel, at man skal forsøge sig med coachende spørgsmål – det bliver modtaget som en provokation. Man lærer også sin besøgstid at kende, når man forsøger at inspirere og skabe refleksion hos andre, og datteren på 4 svarer: Jeg skal tisse.”

Bruger I trivselsmålinger og statussamtaler derhjemme?

”Jeg synes, det er vigtig at rense luften løbende, men også at blive ved med at dele et billede af fremtiden, og hvor vi er på vej hen. Vi har en vision – eller i hvert fald et billede af, hvad, vi synes, er vigtigt, og hvad vi gerne vil – og vi snakker løbende om, hvorvidt vi er på sporet. Det er ikke så meget anderledes end en traditionel strategiproces.”

Lægger du vægt på udvikling i den hjemlige organisation?

”Ja, helt sikkert. Jeg er udviklingsorienteret, både på jobbet og privat. Jeg har brug for at omgive mig med mennesker, som er drevet af noget. Men det kan halte lidt med motivationen for drift, og på hjemmefronten er jeg klart bedre til at procesoptimere morgenrutinen, end jeg er til faktisk at udføre den efter 3 dage.”Har du altid en positiv og anerkendende tone?

”Ja, det synes jeg. Selvfølgelig kikser det, men det, synes jeg også, er ok, for vi er alle mennesker med dårlige dage. Men hvis det grundlæggende er på plads, må det godt kikse indimellem. Faktisk har jeg i en periode øvet mig på også at kunne skrue bissen på – på en ordentlig måde – for det skal man også kunne. Det er en balance.”

Er du rundhåndet med ros?

”Jeg er nok mere anerkendende end rosende. Jeg har lige sagt ’tusind tak for, at du hjælper mig med at lede efter mit NEM-ID – det gør mig virkelig glad’.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.