Selv min treårige datter husker at slukke lyset

12-09-2012
1 min.

Tage Duer er fuldmægtig i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og arbejder med energipolitik. Han prioriterer klima- og energirigtige løsninger højt, også derhjemme – men de skal også give økonomisk mening.

Hvilken energiklasse har dine hvidevarer?

”Vi er lige flyttet ind i et ældre hus, hvor alle hårde hvidevarer skulle skiftes. Så det hele ligger i A+ og A++-klassen. Jeg tror oven i købet, at vi har et enkelt A+++ mærke derhjemme. Det var vigtigt for mig, også selvom det blev dyrere her og nu. Jeg regner med, at det kan tjene sig ind igen med tiden.” 

Spare- eller glødepærer?

”Jeg har en del halogenspots og sparepærer. Men vi købte to lysekroner brugt sidste sommer, og der sad et par glødepærer i. Jeg kunne ikke nænne at smide dem ud, når de stadig duer. Så de får lov at brænde ud, inden der kommer lavenergipærer i.” 

Slukkede stikkontakter eller standby?

”Generelt har vi ingen “røde øjne” i natten og slukker altid lyset. Selv min treårige datter husker som regel at slukke lyset efter sig på badeværelset. Ledningerne til de bærbare computere rykker vi ud af stikkontakterne i forbindelse med aftenoprydningen. Men det smutter da somme tider, og så kan der godt ligge en transformator og guffe strøm natten over.”  

Kender du husstandens samlede energiforbrug?

”Ja, i den lejelejlighed, vi lige er flyttet fra, var det cirka 3.000 kWh. Det er ikke noget, jeg har fulgt med i løbende, men det fremgik af opgørelsen. Nu, hvor vi er flyttet i eget hus, tror jeg dog, at jeg skal følge lidt mere med.” 

Har du bil?

”Nej – til gengæld har vi hver vores cykel og både cykeltrailer og ladcykel. Somme tider låner vi en bil til weekendture, men vores rejser til familien i Esbjerg er stort set altid med tog.

Cyklen er det bedste og mest praktiske i København. Mit temperament er ikke til at holde i kø i en bil. Den koster også en bondegård at eje, køre og parkere. Men jeg kan godt mærke, at der oftere er situationer, hvor man godt kunne bruge en bil, når man ikke længere bor midt i København. Så måske må vi på sigt alligevel købe en.”  

Hvordan er din bolig opvarmet og isoleret?

”Med et helt nyt naturgasfyr. Vi udskiftede et gammelt oliefyr og fik i den forbindelse også nye radiatorer. Det skulle gerne forbedre varmeudnyttelsen. Ruderne skal nok også skiftes, selvom det er termoruder, for de er oppe i årene, og så skal loftet isoleres ordentligt.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.