Passer dine opgaver til storrum?

19-09-2012
1 min.

Passer dine højtspecialiserede arbejdsopgaver til storrum? Hvis ikke, koster det dig og din arbejdsgiver produktivitet.

Når regeringens Produktivitetskommission frem til udgangen af 2013 skal finde ud af, hvorfor den danske produktivitetsvækst er for lav, bør den også tage en tur om fejl og mangler ved dansk kontorindretning.

Det mener lektor på Institut for Strategi og Globalisering på CBS, ph.d. Peter Holdt Christensen.

På mange danske kontorarbejdspladser har ledelserne ukritisk indført storrum, fordi man gerne vil signalere kreativitet og samarbejde.

Men hvis typen af arbejde ikke går godt i spænd med forstyrrelserne og koncentrationsbesværet i de store rum, taber man produktivitet.

”Det strategiske arbejde med de fysiske rum er et overset område herhjemme,” siger han.

Højt specialiseret videnarbejde er individuelt

Kunsten er at forstå forskellene i videnarbejde, siger Peter Holdt Christensen.

"Det meste videnarbejde er nemlig ikke kreativt, men er komplekst og højt specialiseret arbejde, hvor videnarbejderen, f.eks. en jurist, anvender kendt viden og kendte metoder til at bearbejde forskellige typer af input. Det kræver ikke nødvendigvis, at kollegerne sidder lårene af hinanden.”

Tværtimod er gentagne forstyrrelser og afbrydelser noget, der i høj grad ødelægger produktiviteten, siger han.

Lær af amerikanerne

I USA – hvor der er en mere tydelig managementtilgang til ledelse – er man dygtigere til i højere grad at indrette rum ud fra det arbejde, der foregår i dem fremfor ud fra et ønske om at sende de rigtige signaler, påpeger Peter Holdt Christensen.Det ses bl.a. på, at man oftere ser storrumskontorerne i USA indrettet differentieret med små individuelle kuber, hvor vi i Danmark hovedsageligt bruger de helt åbne rum.

”Denne forskel dækker over, at der i USA er mere fokus på, at ikke-kreativt videnarbejde er individuelt, struktureret og kræver en vis uforstyrrethed.”

Djøfere arbejder i storrum
  • Over halvdelen af djøferne sidder i dag i storrum eller delekontorer. Det viser en tidligere undersøgelse fra Djøf.
  • Samtidig viser en såkaldt quickpoll (en netafstemning på djøfbladet.dk), at flertallet af dem, der har svaret, helst vil være fri for storrummene og have eget kontor eller dele kontor med højst én kollega.

Kommentarer

Bjarke Jensen

19.09.2012 kl. 14.45

Det var da også på tide, at nogen får gjort op med denne vanvittige idé om, at storrum skulle være det eneste saliggørende. Vi er mange "almindelige lønmodtagere", som længe har kunnet se problemerne, men der skal åbenbart "eksperter" og undersøgelser til for at synliggøre det, som almindelig sund fornuft for længst har afsløret som tåbeligt.

0 kommentarer
10
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.