Flere timer på vej til studerende

12-09-2012
2 min.

Rigsrevisionen skælder ud: Timetallene er for lave, og der er for lidt forskerundervisning på samfundsvidenskab. ”Totalt uacceptabelt,” siger studerende. Nu lover universiteter bod og bedring.

Otte timers undervisning om ugen og kun begrænset kontakt med universitetets forskere. Det er virkeligheden for en gennemsnitsstuderende på samfundsvidenskab, konkluderer Rigsrevisionen i en beretning om undervisningen på de danske universiteter.

Og det er for sløjt, siger de studerende. Epinion har for Djøf foretaget en undersøgelse blandt 1.005 universitetsstuderende, og fra samfundsvidenskab er budskabet klart: Der er for få timer i auditoriet og for mange på egen hånd i læsesalen.

Djøf Studerendes formand, Theis Simonsen, kalder timetallene på de samfundsvidenskabelige fag ”helt kritisable”:

”Det er totalt uacceptabelt, når folk, der går på kandidatniveau, får seks timer om ugen. Det bør være et fuldtidsstudie at tage en kandidat. Vi beder ikke om så meget – vi vil bare gerne kunne fordybe os i det, vi skal arbejde med efter studiet.”

Også uddannelsesminister Morten Østergaard (R) rynker brynene over den sparsomme undervisning.

”Rigsrevisionens tal understøtter vores fornemmelse af, at der visse steder stadig er uacceptabelt få timer og alt for få møder mellem studerende og forskere, selvom det jo netop bør være kernen i ethvert universitetet,” siger Morten Østergaard i en pressemeddelelse. 

Løfte om mere undervisning

Rigsrevisionens kritik har tilsyneladende gjort indtryk på universiteternes ledelsesgange. I hvert fald lover Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Copenhagen Business School nu de bachelorstuderende 12 timers undervisning om ugen.

Samtidig giver Roskilde Universitetscenter håndslag på, at hvert semester kommer til at indeholde kurser og vejledning nok til at udgøre et halvt års fuldtidsstudium.

Dermed følger de fire universiteter trop, efter at Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet tidligere har opstillet mål for antallet af undervisningstimer. 

Lavt timetal giver lav tilfredshed

Med flere timer forude er der formentlig også basis for, at tilfredsheden med studierne vokser. Djøfs undersøgelse viser nemlig, at jo færre timer de studerende har, jo ringere bedømmer de uddannelsen.De adspurgte er blevet bedt om at vurdere studiekvaliteten ud fra 12-skalaen, og studerende med mindre end syv ugentlige timer giver et karaktergennemsnit på 6,0. Gruppen, der har et timetal på mellem 13 og 18, giver 6,9 til deres universiteter, og folk med timetal på over 30 giver 8,0 i snit.

Også følelsen af at være klar til arbejdsmarkedet falder i takt med timetallet. Blandt de studerende, der har mindre end syv timer om ugen, vurderer lidt over halvdelen, at de kun i mindre grad eller slet ikke er erhvervsparate.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.