Vi er ikke sælgere

15-08-2012
3 min.

Introverte jurister i en offentlig styrelse oplever, at de til tider skal forsvare deres mere stilfærdige og grundige stil.

Rikke Brink og Christina Rytved har begge en juridisk uddannelse, de har begge været ansat i Ankestyrelsen i en årrække, og så har de begge det, der kaldes ’introvert præference’.

Dette er en beskrivelse, som de er blevet bekendt med på et lederkursus og coachingforløb hos konsulentfirmaet CairosConsult. Det er her – på en 1. sal ud mod Strøget i København – at djøfbladet møder dem.

”Jeg er personligt ikke så god til at sælge varen. Jeg har prøvet at se til, mens andre, der er bedre til at sælge varen, har held til det, selvom det nogle gange kan være en dårligere vare. Det kan være irriterende,” siger Rikke Brink, som er specialkonsulent og leder af en arbejdsgruppe i Ankestyrelsen med fem medarbejdere under sig.

Hun har tidligere arbejdet i et advokatfirma, og der kunne hendes bidrag vurderes ret konkret i antal vundne sager. Ankestyrelsens opgave er bl.a. at sikre en ensartet behandling af borgerne på velfærdsområdet, og her er det for konsulenternes vedkommende ikke så let at måle den enkeltes bidrag.

Christina Rytved er specialkonsulent i ledelsessekretariatet i Ankestyrelsen. Hun siger, at det ofte falder hende svært at komme til orde i gruppesammenhænge, fordi de ekstroverte er hurtigere i replikken. Det betyder ikke, at hun ikke har en mening. Hun er bare lidt længere om at nå frem til den, fordi hun overvejer tingene grundigt.

En lignende melding kommer fra Rikke Brink.

”Jeg har oplevet at skulle forsvare, at jeg skal have tid til at tænke efter. Jeg er sådan én, der tænker, før jeg taler,” siger Rikke Brink. 

Lige så gode ledere

Bodil Mørck fra CairosConsult har arbejdet med lederudvikling gennem 14 år og har undervist i begreberne introvert og ekstrovert præference lige så længe. Hun finder det trist, at introvertes kvaliteter – også i Danmark – er undervurderet, når lederevalueringer på kurser viser, at introverte ledere er lige så gode ledere som ekstroverte ledere. Det er bare forskellige aspekter, de skal arbejde med i deres håndtering af jobbet.

”Introverte ledere foretrækker ofte at tænke i at øge deres indflydelse frem for at styrke deres gennemslagskraft – et ord, som ikke smager så godt i deres mund. Det kan de – med deres stil – fx gøre ved at være aktive i kulisserne og have flere en til en-samtaler,” siger Bodil Mørck.

Hun tilføjer, at introverte ikke gør så meget væsen af sig, og derfor kan de som ledere have en udfordring i at sprede energi i et lokale og skabe en entusiasme, der smitter.

Bodil Mørck opfordrer virksomhedsorganisationer til at blive mere opmærksom på introvertes bidrag.”Der er en stor utålmodighed på ledelsesgangene i denne tid. Det kan føre til forhastede beslutninger. Vi har brug for at tænke os om, og introverte kan hjælpe. Introverte er selvsagt forskellige, men nogle introverte kan være meget stærke i at beregne konsekvenser, andre kan være særligt dygtige til at udtænke visioner,”
siger ledelseskonsulenten.

Steen Hildebrandt, professor på Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet:

”Introvertes kompetencer er ikke noget, der er oppe i den almindelige debat om ledelse, men det kunne være rigtig interessant at trække det frem. Udviklingen i virksomheds-organisationer går hen imod fladere strukturer, hvor lederen gerne skal give mere plads til medarbejderne og lytte til dem.” 

Flemming Poulfelt, professor på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Copenhagen Business School:

”Introverte personer kan godt have egenskaber, der er værdifulde i en lederrolle. Der er ikke forsket i introvertes bidrag herhjemme. Det kunne være en meget god ide at kigge nærmere på det.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.