Svært at låne penge til iværksætterdrømme

24-08-2012
2 min.

Antallet af nye danske virksomheder er dykket siden 2006. Danske banker er blandt Europas mest skeptiske over for iværksættere, viser nye tal.

Finanskrisen har været en kæp i hjulet for danskere med lyst til at starte egen virksomhed. Nye tal fra OECD viser, at der i tredje kvartal af 2011 blev startet 21 procent færre firmaer i Danmark, end der gjorde i 2006.

Undersøgelsen sammenligner 11 vestlige lande, og i den flok har kun krisetyngede Spanien oplevet større dyk end Danmark. Det skriver nyhedsbrevet Momentum.

Erhvervsorganisationen DI giver udtryk for bekymring, og også Michael Dahl, professor i iværksætteri på Aalborg Universitet, finder udviklingen uheldig.

”Der bliver stadig startet omkring 15.000-20.000 nye virksomheder op om året, men hvis for mange af iværksætterne gør det, fordi de føler, at det er nødvendigt for eksempelvis at slippe ud af arbejdsløshed – og ikke fordi de ser en spændende forretningsmulighed – er det problematisk. Vi ved nemlig, at den type iværksættere ikke klarer sig specielt godt sammenlignet med andre,” siger professoren til Momentum.

Bankpakker hæmmer iværksættere

Han henviser endvidere til en anden rapport fra OECD, der kortlægger, hvor svært nye virksomheder rundt om i Europa har ved at få banklån. Danske firmaer får ja til 38 procent af forsøgene på at optage lån, og det er en af de laveste succesrater i undersøgelsen. Til sammenligning er procentsatsen omkring 85 i Finland og Belgien.

”Det hænger blandt andet sammen med den måde, bankpakkerne er skruet sammen på, hvor de danske banker ret hurtigt skal ud og vise en stærk soliditet. Det betyder, at de ikke er villige til at løbe en ret stor risiko i forhold til at låne penge ud til folk,” siger Michael Dahl til nyhedsbrevet.

Private hænder på kogepladen

OECD-tallene bekræfter en tendens, som djøfbladet kunne berette om i maj. Her opfordrede CBS-professor Mette Mønsted politikerne til at ændre støttemulighederne til iværksættere med behov for kapital.”Det system, vi har i dag, fungerer ikke. Bankerne har smækket kassen i, og de offentlige midler er vanskeligt tilgængelige. Der er hårde betingelser og dyre renter.”

Det fik i juni Finansrådets direktør, Jørgen A. Horwitz, til tasterne. I et læserbrev i djøfbladet bekræftede han, at bankerne har ændret adfærd og tilføjede:

”Bankerne låner gerne ud til sunde og kreditværdige virksomheder. Men det er ikke bankernes opgave at tage store risici. Derfor er det nødvendigt, at en iværksætter rejser risikovillig kapital fra andre end banken. Det kan både være iværksætteren selv eller private investorer, der på den måde 'lægger hånden på kogepladen'.”

djøfbladet leder for tiden efter djøfere, der er lykkedes med at rejse penge til iværksætterprojekter. Har du gode erfaringer eller tips at give videre, så send gerne en mail til mia [A] djoef.dk.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.