Klog tillid

15.8.2012

af

Find det rigtige balancepunkt mellem ingen tillid og blind tillid, og du finder guldet. Den amerikanske ledelsesguru Stephen M. R. Covey kommer til landet med sin fortælling om smart trust – klog tillid.

Tillid er godt, men kontrol er bedre, sagde Lenin, men uden tillid ender samfund og virksomheder i stampe. Man skal skrue op for tilliden, lyder det fra den amerikanske ledelsesrådgiver Stephen M. R. Covey, der rejser verden rundt med sit budskab om smart trust – balancepunktet mellem ingen tillid og blind tillid.

Covey er blevet berømt på bogen "The Speed of Trust" om, at forandringer sker hurtigst og til færrest omkostninger i et miljø af tillid. Han har for nylig fulgt op med bogen ’Smart Trust’.

Ifølge Covey er smart trust evnen til at vurdere, hvornår man skal skrue op og ned for sin tillid. Hvordan helt konkret gives der intet enkelt svar på, men du skal finde evnen til at have tillid til andre, give udtryk for dine intentioner og gøre det, du siger, du vil gøre, skriver han.

I næste uge kommer han til København på foranledning af blandt andre Djøf Efteruddannelse.

Alfred Josefsen, tidl. Irma-direktør, nu ledelsesrådgiver og foredragsholder, er blevet inviteret ind at høre Covey.

”Jeg har ikke læst bøgerne, men folk siger jo til mig, at han og jeg tænker på samme måde. Jeg mener som ham, at vi skal arbejde meget mere proaktivt med tillid.”

Hvis man spørger danske virksomheder og offentlige organisationer, om de driver en form for tillidsbaseret ledelse, svarer de fleste ja, forklarer Alfred Josefsen.

”Men hvis man spørger dem om deres handlingsplan for at opbygge mere tillid, så bliver de fleste tomme i blikket. Men det er dét, vi skal til at gøre. Tillid giver innovationskraft.”

Tillid er ikke naivitet, men en stærkt forpligtende og moden relation. Dér rammer Covey plet, siger konsulent og forsker Klaus Majgaard, der er tidligere børne- og ungedirektør i Odense og kommunaldirektør i Furesø.

”I den tillidsprægede relation er der ikke sutteklude – du kan ikke påberåbe dig en offerrolle eller være ansvarsforflygtigende. Der er kun nøgternhed, nærvær og ansvar,” siger han. 

Brug jeres fordel offensivt

Det bekymrer Stephen M. R. Covey, at så mange samfund her på jorden bygger på en udpræget mangel på tillid og dermed ikke kan forandre sig. Men Danmark fremhæver han i sine bøger som et land med en meget høj grad af tillid.

Så hvorfor er det så overhovedet interessant for os danskere at beskæftige os med tillid, spørger vi Covey på mailen.

”I har den enorme fordel, at I har så meget tillid,” skriver han tilbage fra sit hjem ved foden af Rocky Mountains vest for Utah.

Men I skal arbejde mere bevidst med det, for der er – kort sagt – penge i det, formaner han. Tænk fx på, at globale virksomheder ønsker at lægge deres hovedkvarterer i high-trust societies.

”Der er både social og finansiel kapital i tillid. Tillid er ikke blot en ’blød’, nice-to-have social evne, det er også en ’hård’, skarptsleben økonomisk driver,” skriver han.

Alfred Josefsen er enig.

”Vi er ureflekterede omkring det herhjemme. Vi er ikke langt nok med det. Om to år skulle der gerne være 1.000 virksomheder, som arbejder med deres egen form for at skabe endnu mere tillid.”

”I ligger altid som et af de højeste på listen over lande med mest tillid,” fortsætter Stephen M. R. Covey på mailen.

”Men i min verden prøver de bedste altid at blive endnu bedre. En ting er at være naturligt god til at skabe tillid, men uden rigtigt at vide hvorfor og hvordan. Et andet er at være bevidst om det. Hvis I bliver det, kan I øge jeres tillidsniveau endnu mere, og andre kan lære af jer. Så I skal få et sprog for det og en struktur og en ramme for at udvikle jeres kompetence inden for tillid.” 

Regeringens tillidsreform

Igen er Alfred Josefsen enig. Vi skal gøre tillid til et samtaleemne, siger han.

”Der findes ikke ret mange ord for tillid på dansk. Vi har fuld tillid, selvtillid og mistillid, og så er der vist ikke flere. Der er brug for, at vi får et bedre sprog for det, så vi kan nuancere, hvad vi taler om.”

Herhjemme har vi mest diskuteret, om New Public Management er gået for vidt i den offentlige sektor, og regeringen har i dag også opfundet et nyt ord ved at bebude en Tillidsreform. Men så let er det heller ikke.

”Regeringen har sat en ambitiøs dagsorden for at genetablere en reel tillid. Men samtidig er dens lovprogrammer fulde af forslag til ny detailregulering,” siger Klaus Majgaard.

”Problemet er, at vi siden 1980’erne har sagt, at hvis vi styrede mere på mål, så kunne vi lade være at styre så meget på processer. Sandheden er, at vi har gjort begge dele: Indført målstyring samtidig med, at vi har styret via krav til processer og organisering og så videre.”

Tillid kan ikke indføres ved lov, understreger Klaus Majgaard.

”Men vi kan skabe bedre rammebetingelser for en tillidspræget dialog ved hjælp af en mere enkel styring og ved at få en styringsdialog af en højere kvalitet. Her er Coveys råd helt sikkert relevante.” 

Tæt personkontakt

”Covey har en tæt personlig kontakt med toplederne i en række amerikanske virksomheder, og han rejser også meget rundt i verden som rådgiver for regeringer og erhvervsvirksomheder,” siger James Høpner, udviklingschef i Djøf Efteruddannelse.

Amerikanske foredragsholdere med X-faktor er nogle dyre drenge at få fløjet ind.

”Så de 795 kroner, det koster at deltage i Djøfs arrangement, er billigt, hvis man sammenligner med, hvad oplæg i den kategori normalt ligger på,” understreger han.

Lad dig i øvrigt ikke forvirre af mandens navn.

”Stephen M. R. Covey er søn af Stephen R. Covey, som blev verdensberømt på bogen ’The 7 Habits of Highly Effective People’,” forklarer James Høpner.


Coveys fems handlingsveje til klog tillid

  1. Vælg at tro på tillid
  2. Start med dig selv (karakter og kompetencer)
  3. Giv udtryk for dine intentioner – antag positive intentioner hos andre
  4. Gør hvad, du siger, du vil gøre
  5. Led gennem tillid til andre – vis dem tillid.

 


 

Mød Stephen M. R. Covey

Steven M. R. Covey optræder på Djøfs Sommeruniversitet i næste uge.

Du har chancen for at høre ham torsdag den 23. august kl. 16.30-18.00 i Mærsk’ auditorium på Esplanaden.
Djøf-medlemspris 795 kr.

Læs mere og tilmeld dig her: Sommeruniversitet 2012

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet