Ekstra millioner til videnpiloter

16-08-2012
2 min.

Flere små firmaer får mulighed for at ansætte højtuddannede med støtte fra staten. Regeringens tiltag er fint, men utilstrækkeligt, siger AC og Djøf.

Arbejdsløshedstallene bliver ved med at bevæge sig opad. Mandag kunne Beskæftigelsesministeriet melde om en lille stigning fra maj til juni, og torsdag meddelte Akademikernes Centralorganisation (AC), at dimittendledigheden blandt akademikere har nået et rekordniveau: 3.043 ledige nyuddannede i juli – hvilket svarer til 31,5 procent af de kandidater, der er blevet færdiguddannet inden for det seneste år.

Nu kan nogle af de ledige imidlertid se frem til at kunne blive ansat i små og mellemstore virksomheder. Senere i august præsenterer regeringen sit finanslovsudspil, og ifølge Uddannelsesministeriet vil der bl.a. blive tilført flere penge til den såkaldte Videnpilotordning.

Ordningen gør det muligt for virksomheder med færre end 100 ansatte og med kun få højtuddannede medarbejdere at få et statsfinansieret tilskud til lønnen, hvis de ansætter en højtuddannet.

Mens ordningen i 2012 rummer i alt 36 mio. kr., vokser den i 2013 til 52 mio., mens 2014-puljen rummer 44 mio. De øgede ressourcer skal være med til at afhjælpe dimittendledigheden, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i en pressemeddelelse:

”Det er en hjælpende hånd til nogle af dem, der har taget en længere uddannelse, men har svært ved at få foden ind på arbejdsmarkedet, men er også et spørgsmål om at sprede viden til mange af de mindre virksomheder, der måske ikke traditionelt ville ansætte en højtuddannet.”

AC: Løser ikke problemerne

De 52 mio. kr., som er afsat næste år, kan finansiere cirka 350 videnspiloter, hvilket ifølge AC’s beregninger er 110 mere end i år. Og det rækker ikke langt i en situation med 13.000 ledige akademikere, pointerer AC’s formand, Erik Jylling.

”Enhver styrkelse af videnpiloterne er både velkommen og nødvendig. Men de varslede ekstra midler til ordningen er desværre helt utilstrækkelige set i forhold til ordningens vækst- og beskæftigelsespotentiale.”

I 2011 løb Videnpilotordningen i flere ombæringer tør for penge. AC frygter, at dette sker igen på trods af de øgede midler. Samtidig med de ekstra penge udvider ministeriet nemlig ordningen, så den ikke kun gælder akademikere, men også ledige med en mellemlang videregående uddannelse.

”Et mindre skridt i den rigtige retning”

Også Djøfs formand, Lisa Herold Ferbing, modtager udspillet med såvel ros som forbehold.”Det er rigtig godt, at man planlægger at øge antallet af videnpiloter. Det er en af de ordninger, der har flyttet noget, og vi kan se, at virksomhederne får glæde af de højtuddannedes kompetencer. Desværre bliver ordningen gjort mere bred, og der bliver en hårdere konkurrence om midlerne nu.”

Hun er enig med AC’s formand i, at der skal mere til at knække ledighedskurven.

”At 110 flere kan blive videnpiloter, er selvfølgelig godt, men det er slet ikke nok. Regeringen har taget et mindre skridt i den rigtige retning, men hvis vi skal have bugt med akademikerledigheden, skal man skalere på en helt anden måde og have fat i nye initiativer.”

Her foreslår Lisa Herold Ferbing, at en af vejene til at få flere dimittender i arbejde kunne være at give en kontant præmie til virksomheder, der ansætter nyuddannede.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.