Nære kolleger minder om ægtefæller

04-07-2012
1 min.

Tætte kolleger taler, gestikulerer og har øjenkontakt på en måde, der minder om det, vi ser hos ægtepar.

Vi ser ofte vores kolleger mere, end vi ser vores familie. Og vores måde at arbejde sammen på i dag, kræver typisk tæt samarbejde og enighed om fordelingen af arbejdsopgaver, skriver forskning.no.

Det smitter af på, hvordan vi omgås vores kolleger, viser en afhandling fra den norske forsker Olfa Djordjilovic, Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.

Klare fællestræk

Hun har fulgt medarbejdere og deres relationer på henholdsvis en stor norsk virksomhed og en stor serbisk virksomhed. Og overraskende nok er der ingen national forskel på, hvordan de hver især omgås med deres kolleger. Der er nogle helt klare fællestræk.

”Kolleger med et godt indarbejdet samarbejde udvikler for eksempel en fælles kommunikation, hvor sprog, gestikulering og øjenkontakt kan minde om det, vi ser hos ægtefæller,” siger hun til forskning.no.

Udfordring for nye kolleger

Kolleger, der har en historie sammen, har typisk fundet frem til et fælles syn på organisationen. Og kommer en nyansat til, skal han eller hun typisk lige slibe et par kanter af som i mange nye ægteskaber.Olfa Djordjilovic har optaget en del møder på film, hvor hun blandt andet har registreret, hvad der sker, når en nyansat stiller et spørgsmål, som bliver opfattet som sensitivt. Og her kan man se, hvordan de andre gruppemedlemmer praktisk talt flytter sig bagover og væk fra bordet for at undgå situationen.

Og ifølge Olfa Djordjilovic er det især den non-verbale kommunikation, der kendetegner de nære kolleger.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.