Dårligt psykisk arbejdsmiljø tæller ikke

22.6.2012

af

Foto Louise Bjerregaard/AC

Foto Louise Bjerregaard/AC

LO har mere magt end AC på Mette Frederiksens kontor. Derfor vægter dårligt fysisk arbejdsmiljø stadig meget mere end dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Når akademikeren falder ned fra det psykiske stillads, tæller det ikke lige så meget, som når tømmeren falder ned fra sit fysiske stillads.

Fysisk og psykisk arbejdsmiljø er ikke ligestillet i arbejdsmiljøloven, og kun under ti procent af pengene til forebyggelse går til det psykiske arbejdsmiljø.

Men det vil politikerne gerne lave om på, lød det i denne uge i en paneldebat med fem partiers arbejdsmarkedsordførere på en AC-arbejdsmiljøkonference.

”Halvdelen af pengene i forebyggelsesfonden bør bruges på det psykiske arbejdsmiljø. Men LO har mere magt end AC,” fastslog Jørgen Arbo-Bæhr (EL).

Ebberød Bank i vidensamfundet

”Det er fuldtonet Ebberød Bank, at vi stadig betragter arbejdsmiljø som i industrisamfundet. Psykisk og fysisk arbejdsmiljø må ligestilles i vidensamfundet,” sagde Nadeem Farooq fra de radikale.

”Psykisk arbejdsmiljø skal opprioriteres, og Arbejdstilsynet styrkes, for vi ser jo eksempler på, at deres spidskompetence ikke er psykisk arbejdsmiljø,” lød det fra Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

”Det psykiske og det fysiske arbejdsmiljø skal ligestilles,” sagde Eigil Andersen (SF) med tilføjelsen, at dette var SF´s holdning og ikke nødvendigvis regeringens.

Lennart Damsbo-Andersen (S) gav da heller intet løfte om ligestilling.

”Jeg synes bare, vi skal tale om anerkendelse. Og så skal vi organisere hele det her område anderledes.”

Dårlige ledere lige så farlige som farlige maskiner

Dårlig ledelse har en stor del af æren for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det var samtlige ordførere enige om.

”En dårlig leder er præcis som den maskine, der kan skære en arm af, og som der derfor skal en skærm for. Ledere skal uddannes i psykisk arbejdsmiljø, også de administrerende direktører,” sagde Eigil Andersen.

”Det handler ikke om lovgivning det hele. Det handler også om ledelsesværktøjerne. Tillid, retfærdighed og social kapital i stedet for, at det hele er Scored Balancecard,” sagde Nadeem Farooq.

Der skal også gøres op med tabuerne, så det bliver ligeså legitimt at tale om stressrelateret sygdom som om et brækket ben, fastslog ordførerne.

Akademikerne taler ikke om det

Men akademikere har en kultur med, at de ikke taler om det psykiske arbejdsmiljø, men hellere arbejder til de falder om, lød det fra Jens Henrik Thulesen Dahl.

”Jeg er selv akademiker og har arbejdet som arbejdsmiljøkonsulent i tyve år i Aarhus Kommune. Jeg så gang på gang, at dér, hvor akademikerne var, kom der aldrig nogen sager. For de kom ikke frem med det!”

”Og jeres egne tillidsrepræsentanter vil hellere tale om alt muligt andet end psykisk arbejdsmiljø. Som arbejdsmiljørepræsentant skulle man kæmpe for at få ordet i samarbejdsudvalget,” sagde han, og det gav genlyd i salen.

Lennart Damsbo-Andersen var enig.

”Jeg er tømrer og troede engang, at Tarzan-syndromet kun fandtes på byggepladser. Men i dag ved jeg, at det hersker i lige så høj grad på videnarbejdspladser.”

Man kan heller ikke skille arbejdsliv og andet liv ad, understregede han.

”De problemer, som man har på arbejdet, tager man med hjem og vice versa. Det skal vi tage højde for i lovgivningen.”

Mette Fredriksens forkælede akademikere

De meldinger, som AC´s organisationer hidtil har fået fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), har ikke været lovende for det psykiske arbejdsmiljø, fremgik det også på konferencen.

”Ministeren mener tilsyneladende, at akademikere og studerende er forkælede nok i forvejen, og at problemer med stress blandt vores gruppe skyldes, at de ikke kan skille deres privatlivsproblemer fra arbejdet,” sagde Lars Qvistgaard, formand for Djøfs Overenskomstforening.

”Men uanset, hvad Mette Frederiksen siger, så er det et faktum, at henvendelserne til Djøf om stress er steget, fastslog han.

”Vores medlemmer hører blandt de stressede og pressede, og krisen har gjort det værre. Når fyringsrunderne truer, tør man ikke sige fra til arbejdsopgaverne. Vores mellemledere er samtidig nogle af de mest stressede blandt djøferne.”

Djøfbladet har tidligere flere gange forgæves forsøgt at få et interview med Mette Frederiksen om psykisk arbejdsmiljø.

 


Konferencen ’Arbejdsliv og arbejdsmiljø frem mod 2020’ fandt sted 20. juni og var arrangeret af Akademikernes Centralorganisation.

Arbejdsmarkedsordførerne for S, RV, SF, DF og EL deltog. V og K´s ordførere havde meldt afbud kort før mødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet