Start som selvstændig på dagpenge

09-05-2012
3 min.

Ledige, der er trætte af at få afslag på jobansøgninger, kan tage sagen i egen hånd og forsøge sig som selvstændig. Som ledig kan du i op til halvandet år drive selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse og samtidig modtage dagpenge.

Flere ledige djøfere har opdaget muligheden for at starte som selvstændig, mens de går ledige. I AAK har omkring syv procent af de ledige dagpengemodtagere startet egen virksomhed.

Arbejdsledige, der vil starte selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, må dog regne med at blive målt og vejet. Der er nemlig kun adgang for de ledige, der kan sandsynliggøre, at arbejdet til enhver tid kan foregå uden for normal arbejdstid.

Hvis du er afhængig af kontakt med dine kunder eller andre samarbejdspartnere inden for normal arbejdstid, kan du ikke få dagpenge samtidig med, at du driver din virksomhed. Men har du derimod kontakt med kunder via fx mail, som du kan besvare uden for normal arbejdstid, kan du benytte ordningen.

AAK skal skriftligt godkende, at du kan få dagpenge samtidig med, at du driver virksomhed. Du skal indsende et ansøgningsskema til A-kassen, og AAK opfordrer til, at man søger i god tid. Vær opmærksom på, at arbejde i ægtefællens virksomhed normalt betragtes som selvstændig virksomhed, selv om du er ansat som lønmodtager.  

Max 15 timer pr. uge

Vurderingen af bibeskæftigelse sker ud fra det antal timer, du bruger i virksomheden samt omsætningen.

Ifølge AAK er tommelfingerreglen, at du maksimalt har en omsætning på 160.000 kroner og ikke bruger mere end 15 timer om ugen i din virksomhed. Hvis du arbejder mere, er det ikke foreneligt med at skulle stå til rådighed for et fuldtidsjob på 37 timer.

De, der benytter ordningen, har mulighed for at opnå et pænt økonomisk overskud samtidig med at bevare retten til at modtage supplerende dagpenge. Det er alene de timer, du arbejder i virksomheden, der skal skrives på dagpengekortet, idet indtægten fra den selvstændige bibeskæftigelse er uden betydning for fradraget.

Hvis du fx på en uge har arbejdet 10 timer i din virksomhed, så vil du få udbetalt dagpenge for 27 timer den uge. Det gælder uanset, hvornår på dagen eller ugen du har arbejdet. 

Tager springet med urban farming

Cand.merc. Lærke Samberg er ved at skabe en konsulentvirksomhed sammen med sin far, der er væksthusgartner. Virksomhedens omdrejningspunkt er urban farming – udvikling af grøntsagshaver i bymiljøer. Hun har for nylig indsendt en ansøgning til AAK om at starte selvstændig virksomhed.

 ”Jeg har svært ved at komme i arbejde og har længe overvejet at blive selvstændig. Det er et stort spring, men det giver nogle muligheder, at man kan starte selvstændig virksomhed, mens man er på dagpenge,” siger 30-årige Lærke Samberg, der har været ledig i halvandet år.Hun har sat sig grundigt ind i reglerne, og alligevel er der yderligere forhold omkring forretningen, der skal udredes, før tilladelse fra AAK er endeligt i hus.

”Det er super godt med sådan en ordning, men reglerne er så skrappe, at det nærmest er svært ikke at træde ved siden af. Og det er ikke AAK, der er besværlige. A-kassen er den eneste instans, der har vist tillid til mig, og som gør et kæmpe stykke arbejde. Derimod er jeg blevet mødt med mistillid i Jobcentret og hos anden aktør, og de steder er jeg heller ikke blevet særlig godt vejledt,” siger Lærke Samberg. 

Dagpenge samtidig med selvstændig bibeskæftigelse

Er du ledig, og driver du egen virksomhed som bibeskæftigelse, kan du få dagpenge fra AAK, når:

  • Du er jobsøgende til lønarbejde i normalt omfang som heltids- eller deltidsforsikret
  • Du til enhver tid kan drive din selvstændige virksomhed uden for normal arbejdstid
  • Arbejdet i din selvstændige virksomhed ikke forhindrer dig i at tage imod lønarbejde inden for normal arbejdstid
  • Du erklærer, at du udelukkende driver virksomheden som bibeskæftigelse, og at virksomheden rent faktisk fremtræder som en bibeskæftigelse.

Kommentarer

Jannet Nygaard

03.11.2014 kl. 17.20

Hej... Men hvordan kan det være, at jeg (der modtager kontanthjælp) ALDRIG har kunnet, eller kan få lov til at DYGTIGGØRE mig!!! :( Kun nytteløs aktivering, praktiskforløb o.sv.. der absolut ikke bringer mig videre, snarere tværdigmod:( Jeg vil rigtig gerne starte egen virksomhed op foråret 2015, men umuligt uden midler/penge. HAR ansøgt banker/finansieringsselskaber, men da jeg er reg i debitorregistret = Ikke en chance:( Ih altså... ik engang et lille kursus kan man komme på :( = For dårligt!!!!!!

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.