Regn med lavere startløn

22-05-2012
3 min.

Djøf renoncerer på lønkrav i de små og mellemstore virksomheder.

Djøf Privats vejledende mindsteløn for nyuddannede medlemmer er 35.600 kr. om måneden. Men i mange brancher er lønnen ofte væsentligt lavere i mindre og mellemstore virksomheder. Og det gælder både nyuddannede og djøfere med op til fem års anciennitet, viser Djøfs egen lønstatistik.

I Københavns Kommunes projekt Vækstakademiker, som skal skaffe unge ledige akademikere ud i små virksomheder, går de unge ledige akademikere for 25-30.000 kr. om måneden.

”De forhandler selv deres løn. Men vi siger til dem, at de ikke skal lægge ud med alt for store lønkrav. Og vi prøver at gøre det så billigt som muligt for virksomhederne ved at binde et løntilskud eller helst en Videnpilot-ordning i halen på deres nye akademiker,” forklarer projektleder Malene Götze.

Med god grund. For høj løn er de små virksomheders største bekymring, hvis de skal ansætte en akademiker.

Det viser en undersøgelse, som Københavns Kommune fik lavet sidste år blandt 185 små og mellemstore virksomheder om barrierer for ansættelse af akademikere. 

Startløn er kun vejledende

Allan Luplau, formand for Djøf Privat, understreger, at den vejledende startløn for nyuddannede er vejledende og ikke en mindsteløn.

”Man kan sagtens forestille sig, at virksomhedsejeren i en lille eller mellemstor virksomhed ikke er indstillet på umiddelbart at give den samme løn som i finanssektoren eller på et stort advokatkontor. Men det er bestemt ikke det samme som en dårlig løn,” siger han.

Han pointerer, at de små virksomheders bekymring for lønnen ikke baserer sig på erfaringer.

”Men på i nogle tilfælde måske lidt fordomsfulde forventninger.”

Selvom mange unge djøfere nu gerne skal ud og opdyrke nyt land i de små virksomheder, agter Djøf Privat at fastholde en anbefalet – og gerne ambitiøs – startløn.

”Den er et vigtigt redskab i lønforhandlingen. Men vi er lige så enige om, at den skal bruges varsomt. Vi ønsker ikke at svække djøfernes muligheder for at få arbejde i nye brancher eller i de små virksomheder. Startlønnen er jo netop kun vejledende,” siger
Allan Luplau.Leder af Akademikerkampagnen i AC, Jens Mølbach, påpeger, at AC´s ledighedsstatistik viser, at over 400 nyuddannede djøfere nu har gået ledige i mellem et og to år – og dermed snart står på kanten af dagpengesystemet.

”Selvom startlønnen i en mindre virksomhed måske ikke er så høj som det, nogle djøfere får andre steder, ligger den langt over dagpenge og kontanthjælp. Men vores erfaring er samtidig, at de allerfleste akademikere, som bliver ansat i mindre virksomheder, hurtigt får arbejdet sig ind og bliver en del af den strategiske ledelse og får en positiv lønudvikling.”

Lønninger i små og mellemstore virksomheder

Medianløn for djøfere med op til fem års anciennitet (uddannet 2007-2009) ansat i private virksomheder med under 50 ansatte (lavest lønnede brancher):

  • 30.917 kr. i handels- og transportvirksomhed (28.800, hvis kortere anciennitet)
  • 34.379 kr. i øvrige servicevirksomheder og andre tjenesteydelser (30.000, hvis kortere anciennitet)
  • 34.752 kr. i industri-, håndværk og anden produktionsvirksomhed

Medianløn for nyuddannede djøfere (uddannet 2010-2011) ansat i private virksomheder med under 100 ansatte (lavest lønnede brancher):

  • 29.060 i medievirksomheder
  • 30.000 kr. i øvrige servicevirksomheder og andre tjenesteydelser
  • 31.800 i handels- og transportvirksomhed
  • 33.917 i øvrige private selskaber og erhvervsvirksomheder
  • 34.417 i konsulent- og rådgivningsvirksomhed

Kilde: Djøfs lønstatistik 2011

Kommentarer

Martin

24.05.2012 kl. 14.41

Vi er en gruppe af jobsøgende akademikere, som opsøger SM virksomheder her i Hvidovre - med det formål at "sælge" videnpilot ordninger.
Vores primære salgsbudskab er "mere salg for 100 kr i timen"
I praksis betaler virksomheden 16500 og medarbejderen "får" sp tilskudet som supplement - altså en løn på 29000.

Vi har valgt at gøre det sådan, da budskabet er simpelt og fanger opmærksomhed

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.