Nyuddannede kvinder har svært ved at få fast job

07-05-2012
2 min.

Næsten dobbelt så mange kvinder som mænd starter karrieren i midlertidige stillinger. Uddannelse og branchevalg er en del af forklaringen, men der kan også være tale om diskrimination.

Når du har afleveret specialet, skal du ikke regne med at få et fast job – i al fald ikke hvis du er kvinde.

41 procent af de kvindelige djøfere starter deres karriere i en midlertidig stilling. Det viser en undersøgelse, Djøf har foretaget blandt 704 nylige dimittender. Her svarer 23 procent af mændene, at deres første job var et vikariat eller en anden tidsbegrænset stilling.

Selv om de løse ansættelser er en vej til at få fodfæste på arbejdsmarkedet, indebærer de en række ulemper, påpeger Lise Lotte Hansen, der forsker i køn og arbejdsmarked ved RUC.

”Lønnen er dårligere, det er sværere at få tillæg, og det kan give problemer i forhold til dine rettigheder, fx til løn under sygdom. Det forringer livsindkomsten og pensionsmulighederne. Og så forsinker det din karriere, fordi der går længere tid, før du kommer i betragtning til lederstillinger.”

Køn spænder ben

Kvinder og mænds forskellige uddannelsesvalg forklarer noget af kønsskævheden, men der er formentlig også et element af forskelsbehandling, mener Lise Lotte Hansen.

”Vi har nogle stereotype forventninger til kønnene – såsom at mænd kan træffe svære beslutninger, mens kvinder er gode til personaleledelse og til at få processer til at glide. De forestillinger påvirker også, hvem man ansætter i hvilke typer stillinger – man ser ikke kun personen foran sig, men også kønnet.”

Chefkonsulent i Djøf Dorte Gotthjælp Nielsen er heller ikke sikker på, at mændenes fortrinsret til at starte i faste stillinger altid er velbegrundet.

"Man kan ikke udelukke, at der er tale om kønsdiskrimination. De her kvinder bliver som regel færdiguddannede i slutningen af 20’erne, og der kunne godt sidde nogle chefer og tænke, at de vil have en mand, fordi sådan en ung kvinde måske snart skal på barsel.”

Løse ansættelser boomer

Dimittendernes valg af branche har dog også en vigtig betydning, siger Dorte Gotthjælp Nielsen.”Mange af de kvindelige medlemmer søger mod den offentlige sektor, hvor der er store besparelser. Det betyder, at det i høj grad er barselsvikariater og andre tidsbegrænsede stillinger, der bliver slået op.”

Djøfs undersøgelse viser, at hver anden kvinde, der får sit første job i det offentlige, bliver ansat midlertidigt. Den tilsvarende andel for mænd er 38 procent.

Og indtil videre er de mange midlertidige job i det offentlige kommet for at blive, vurderer Mikkel Mailand, der er arbejdsmarkedsforsker på FAOS ved Københavns Universitet.

”Der vil nok være økonomisk smalhals i det offentlige i nogle år fremover, så man kan godt forestille sig, at det her fortsætter. Og det er klart, at det ikke er særlig attraktivt for lønmodtagerne.”

I den private sektor er risikoen for at starte i en løs ansættelse mindre, men ubalancen er der stadig. 33 procent af de nyuddannede kvinder starter her i en midlertidig stilling, mens det kun gælder for 13 procent af mændene.

Kommentarer

Pernille Andersen

10.05.2012 kl. 05.51

Der er helt klart diskrimination derude. I job interviews før jeg fik barn blev jeg spurgt om jeg snart regnede med børn, og efter jeg fik barn kunne man ikke se at jeg kunne tage et eksportjob, selvom min mand passede barnet.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.