Mere iværksætterkapital er førsteprioritet

09-05-2012
2 min.

Manglende adgang til kapital er den vigtigste barriere for vækstiværksættere, mener formanden for Djøf Privat, Allan Luplau. Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn lover flere penge.

Vilkårene for danske iværksættere skal forbedres. Og det kræver, at man politisk prioriterer at stille mere risikovillig kapital til rådighed. Det mener formanden for Djøf Privat, Allan Luplau:

”Lige nu er finansieringsproblematikken den værste. Bankerne har efter 2008 været i en situation, hvor du skal komme med pengene selv, før du kan få et tilsvarende beløb,” siger Allan Luplau, der foreslår at skabe bedre finansieringsmuligheder via fx statsgaranterede iværksætterlån til fornuftig rente à la de statsgaranterede studielån, flere midler til vækstkautionsordningen samt afskaffelse af iværksætterskatten.  

Djøf: Brug for lettere deltidsforhold

Et andet kardinalpunkt for Djøf er at få det gjort lettere at starte op som iværksætter på deltid.

”Dagpengereglerne i Danmark er nogle af de mest snørklede i verden. De faciliterer ikke, at man bliver iværksætter under ledighed. Politikerne kunne lade sig inspirere af de norske erfaringer.”  

Erhvervsminister: Flere penge på vej

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn antyder ikke nogen planer om at ville ændre på vilkårene for deltidsiværksættere. Han vurderer, at de eksisterende forhold med mulighed for etableringskonti i pengeinstitutter, kom-i-gang-lån, hvor staten kautionerer, og tilbud om rådgivning i væksthuse og kommuner gør det let at starte op.

”Det er i Danmark forbundet med meget få administrative opgaver at stifte en virksomhed. Sammenlignet med andre lande kan man komme hurtigt i gang,” konstaterer Ole Sohn, der dog erkender, at kreditmulighederne er blevet strammet de seneste år.Regeringen vedtog derfor for nylig at lette adgangen til kapital med en såkaldt udviklingspakke.

”Udviklingspakken forbedrer lånefinansieringen med 20 mia. kr. og skaber muligheder for eksportgarantier for 20 mia. kr. Men vi følger udviklingen nøje og vil tage yderligere initiativer, hvis det viser sig nødvendigt,” siger Ole Sohn.  

Private skal være medinvestorer

Men hvem skal fordele statslige midler? Flere investorer og forskere kritiserer de statsligt etablerede institutioner, som fx Vækstfonden, for ikke at være professionelle nok i deres investeringer. Den kritik har dog ikke noget på sig, mener Ole Sohn:

”De folk, der er sat til at foretage egenkapitalinvesteringer, har alle relevant industri- og ledelseserfaring fra den private sektor. Og de folk, der arbejder med lånefinansiering, har alle relevant erfaring fra banksektoren. Derudover lægger vi stor vægt på, at de offentlige midler bliver investeret sammen med private midler, således at der også er private investorer, der lægger hånden på kogepladen i forhold til de virksomheder eller fonde, der investeres i.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.