Sådan får du job i små virksomheder

22.5.2012

af

Illustration: Mikkel Henssel

Illustration: Mikkel Henssel

Fire ud af fem små og mellemstore virksomheder i Danmark har ingen akademikere ansat. Her er seks trin til at få foden indenfor.

1) Kend dig selv

Du skal overbevise en arbejdsgiver om, at du skal ansættes. Derfor er du nødt til først at kende dine egne kompetencer. Hvad kan du, og hvordan vil arbejdsgiveren mærke det? Tænk på konkrete problemstillinger, du har løst: Hvordan gjorde du det, og hvad siger det om dig?

Det kan nogle gange være svært at sætte ord på sine egne styrker. Få gerne en ven til at interviewe dig og spørge ind til dine succeshistorier.

2) Find virksomhederne

Der er 20.000 SMV’er, så indskrænk din søgning. Gå efter firmaer, der arbejder med noget, som du har interesse for. Det styrker din motivation og gør det lettere at forstå virksomheden og dens kunder.

Du kan søge i databasen Greens.dk fra Djøfs jobsøgningslokaler i Aarhus og København. Du kan også spørge din a-kasse om hjælp med søgning. Og husk at tjekke på LinkedIn, om du kender nogen med kontakter i de virksomheder, du har kig på.

3) Tal firmaets sprog

Du skal kunne forklare, hvordan dine kvalifikationer passer sammen med firmaets behov. Man kan sige, at du skal tale arbejdsgiverens sprog og udpege konkrete opgaver, du kan løse. Generelt har SMV'erne brug for kompetencer inden for salg, strategiudvikling, markedsføring, økonomi og ledelse. Men prøv at sætte dig ind i, hvilke udfordringer det specifikke firma har.

4) Invitér dig selv på kaffe

Når du har indkredset de firmaer, du vil kontakte, så giv dem et kald og bed om et kort møde, hvor du kan præsentere dig selv. Det kan lyde som en jagt på en nål i en høstak at komme ind ad den vej, men faktisk lykkes det hver fjerde nyuddannede djøfer, der søger uopfordret, at få et møde eller en regulær samtale.

Allerede når du ringer, er det en fordel, at du kender reglerne for løntilskud og videnpilotordningen. Tilskudsordningerne er ofte en genvej til at blive ansat.

5) Vær konkret ved mødet

Når du sidder over for din måske kommende chef, er det vigtigt, at du viser interesse for virksomhedens produkt. Forklar konkret og handlingsorienteret, hvad du kan bidrage med. Oversæt dine akademiske kompetencer til konkrete værktøjer, som virksomheden kan bruge til noget. Og vær ikke bange for også at tage nogle ikke-akademiske opgaver. Måske er virksomheden ikke klar til at fuldtidsansætte en akademiker lige med det samme, men er du først kommet ind, kan du med tiden bane vejen for det.

6) Hold dem til ilden

Efter mødet sender du en ansøgning og dit CV til den person, som du har mødtes med. Sørg for, at ansøgningen er målrettet, og vis, at du har sat dig godt ind i virksomheden. Har du ikke fået svar, når der er gået nogle dage, bør du vende tilbage og følge op.

De seks råd bygger på en guide, Djøf har udarbejdet.
Læs hele guiden her:
djoef.dk/smvguide

Læs også: Kend din profil og find jobbet – på www.mitfoerstejob.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet