Hellere fastansat ildsjæl end selvstændig iværksætter

09-05-2012
2 min.

Højtuddannede danskere sakker bagud i forhold til andre lande, når det gælder lysten til at starte egen virksomhed. Men deres iværksætterlyst er faktisk imponerende høj, de udfolder den bare i trygge rammer i den virksomhed, de er ansat i.

Antallet af højtuddannede iværksættere i Danmark er ikke imponerende, og det får de på puklen for. De bliver kaldt magelige og uden virkelyst. Men det passer altså ikke, lyder det fra professor Thomas Schøtt, Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, SDU, der er en af forskerne bag den danske del af en verdensomspændende undersøgelse ’Global Entrepreneurship Monitor i 2011’. 

Rent faktisk er de danske højtuddannede aldeles opfindsomme og fortagsomme, siger Thomas Schøtt. Men for en meget stor dels vedkommende tager de ikke springet og bliver selvstændige iværksættere. Til gengæld udfolder de højtuddannede ildsjæle sig i trygge rammer i eksisterende virksomheder, som fastansatte medarbejdere, med fast løn. Og når det gælder foretagsomhed i eksisterende virksomheder, er Danmark langt foran alle de andre lande med undtagelse af Sverige, fortæller Thomas Schøtt. 

Magelighed?

Hvad er årsagen til, at der ikke er så mange højtuddannede danskere, der bliver selvstændige, men i stedet udfolder deres opfindsomhed som fastansatte medarbejdere? Er det magelighed?

”Det er jo ikke sådan, at danskerne er mere magelige end andre. Bestemt ikke. Men det er virksomhederne, der gør forskellen. Mange virksomheder i udlandet er kendetegnet ved kæft, trit og retning og stive hierarkiske systemer, og det dræber alt virkelyst. Men i Danmark er der ikke så langt fra gulv til loft,” siger Thomas Schøtt. 

Det batter også i trygge rammer

Han peger samtidig på, at de højtuddannede danskere, ifølge undersøgelsen, oplever, at deres arbejde er meningsfuldt, og at de har stor selvstændighed til at udfolde sig i. De får rum, tid og anerkendelse for deres foretagsomhed – igen noget særegent for danske virksomheder. 

Men går hjulene ikke i stå, og taber vi ikke arbejdspladser, nytænkning og fremdrift, hvis ikke flere af de entreprenante højtuddannede sætter foden under eget bord?”Rigtig mange, der starter for sig selv, går ned igen. Og så længe de får lov til at udfolde sig på arbejdspladsen, og deres arbejdsgiver støtter foretagsomhed, går hjulene jo ikke i stå. Hjulene er jo typisk også mere velsmurte inden for en eksisterende arbejdsplads – især i disse krisetider,” siger Thomas Schøtt.

Men, men, men. Nu skal vi heller ikke pudse vores glorie alt for meget, påpeger han. For der er jo svenskerne, som overhaler danskerne, når det gælder innovation i eksisterende virksomheder.

”Der er klart plads til forbedringer. Og der, hvor danskerne kan gøre det bedre, er at gøre foretagsomhed til en karrieremulighed, der præmieres og belønnes – have stillingstyper, der i sig selv signalerer udvikling og nye ideer, så folk beskæftiger sig med det kontinuerligt og ikke bare en gang imellem. Og der gør svenskerne det altså meget bedre end os,” konstaterer Thomas Schøtt.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.