Uvidenhed om barselsrefusion

10-04-2012
1 min.

Opråb til vordende mødre og fædre ansat i mindre private virksomheder: Tjek, at din arbejdsgiver ved, at der er refusion for noget af din løn under barsel. En tredjedel af virksomhederne ved det ikke.

En tredjedel – over 50.000 – af de private virksomheder, som ellers er lovpligtige betalere til ordningen Barsel.dk, er slet ikke klar over, at de får en væsentlig del af udgiften til løn under barsel refunderet, hvis de bare klikker ind og sætter nogle krydser.

Det viser en rapport fra Beskæftigelsesministeriet.

Ukendskabet er størst blandt de mindre virksomheder – altså dem, som alle vil have de nyuddannede djøfere ud at arbejde og skabe vækst i.

”Derfor er vi glade for, at beskæftigelsesministeren nu gør opmærksom på det. Vi ved jo, at ikke mindst mindre virksomheder kan fristes til ikke at ansætte unge kvinder,” siger formanden for Djøf Privat, Allan Luplau.

Lovændring på vej

Han er dog ikke tilfreds med lovgivningen om barselsudligning på det private arbejdsmarked, fordi den i praksis diskriminerer både højtuddannede og mænd.

”Refusionen er et fast kronebeløb på knap 160 kr. pr. time. Det betyder, at når HK’eren går på barsel, får arbejdsgiver næsten hele lønnen refunderet. Når den unge djøfer går på barsel, får arbejdsgiver kun refunderet halvdelen af lønnen, og så undermineres incitamentet til at give løn under barsel jo særligt for de højtuddannede.”

Mændene diskrimineres, fordi der kun er 21 fælles uger efter fødslen.”Det er så kort, at det i praksis kun er kvinderne, der når at få gavn af den. Mændene har deres ret til to ugers fædreorlov lige efter fødslen, men når baby så er blevet lidt større, og de vil tage deres del af barselsorloven, er kassen smækket i, og derfor har mændene langt sværere ved at få barsel med løn,” siger Allan Luplau.

Det skal gøres bedre i den revision af loven, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har lovet, understreger han.

Refusion af løn under barsel

  • Alle private virksomheder er omfattet af og betaler til en barselsordning.
  • Det sker enten via den centrale, lovbaserede ordning Barsel.dk, der administreres af ATP, eller via godkendte, decentrale ordninger, der dækker et fag eller en branche.
  • Man kan højst få refunderet 159,75 pr. time via Barsel.dk.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.