Staten fyrer dem over 50

09-04-2012
1 min.

Politikerne vil have danskerne til at blive længst muligt på jobbet, men ministrene fyrer de ældste først.

37 procent af de 218 overenskomstansatte djøfere (ikke-chefer), der blev afskediget i staten i 2011, var over 50 år. Det er en klar skævhed, for de +50-årige udgør kun 19 procent af de overenskomstansatte djøfere i staten.

Der er en klar modstrid mellem politikernes ord og handling, siger Lars Qvistgaard, formand for Djøfs Overenskomstforening.

”På den ene side vil politikerne have danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet, men i virkelighedens verden er det alligevel de ældre, som de enkelte ministre i særlig grad fyrer først,” siger han.

Arbejdsmarkedsordfører Leif Jahn (S) siger til Berlingske, at der skal politisk fokus på, at arbejdsgiverne i højere grad holder på de ældre, mens beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ifølge Berlingske ikke har ønsket at kommentere Djøfs undersøgelse.

Professor Michael Svarer, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, kalder det problematisk, at staten prikker forholdsvis flere ældre, fordi de har sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet igen.

Men han understreger samtidig i Berlingske, at de ældre danskere beskæftigelsesmæssigt har klaret sig bedre gennem krisen end de unge, og at de trods krisen også bliver længere på arbejdsmarkedet end før og går senere på pension – og at der også kan være argumenter for at fyre de ældste, når der skæres ned.

Chefer over 60 ryger ud

Blandt djøf cheferne i det offentlige er det markant tydeligt, at de ældste ryger først. Af de 81 afskedigede statslige djøf-chefer i 2011 var hele 38 procent +60, selvom de +60-årige kun udgør 22 procent af djøf-cheferne i staten.

Går man ned til alderstrinnet 50-60, falder skævheden dog markant. 36 procent af de fyrede djøf-chefer var 50-60 år. Gruppen af 50-60 årige udgør 34 procent af statens djøf-chefer.Af de samlede cirka 300 afskedigelser i staten, som Djøf har registreret i 2011, er en stor del af dem sket i forbindelse med regeringens spareprojekt i centraladministrationen ’Effektiv administration’.

Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet har ikke data over aldersfordelingen på de seneste personalereduktioner i staten. Derfor vil styrelsens direktør Niels Gotfredsen ikke kommentere Djøfs opgørelse.

 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.