Intern efteruddannelse vinder frem

25-04-2012
6 min.

Nu er det snart slut med selv at shoppe kurser i glittede kataloger. Fremtidens efteruddannelse pakkes og serveres for dig af din arbejdsgiver.

Hver tredje djøfer, som har været på efteruddannelse i det seneste år, har været det internt på arbejdspladsen - hvor der typisk hentes eksterne undervisere ind til formålet.

”Vi ser en klar trend i, at efteruddannelse udbydes som intern efteruddannelse,” siger Eva Maria Mortensen fra Statens Center for Kompetenceudvikling. Eller som personaleudviklingsdirektør i Danske Bank Lars Malmberg udtrykker det: Du skal nok få efteruddannelse, men vi vælger den for dig.

Arbejdspladserne vil knytte undervisningen tættere til arbejdsopgaverne og sikre, at det lærte bliver omsat til praksis. Det er lettere, når flere kolleger oplever det samme. Og så er der naturligvis også et økonomisk aspekt af det, forklarer Eva Maria Mortensen.

”Der er en klar bevægelse mod, at man laver sine egne skræddersyede, praksisnære uddannelsesaktiviteter i samarbejde med uddannelsesleverandører,” siger markedschef Poul Erik Hansen, Center for Offentlig Kompetenceudvikling.

”HR-afdelingerne bliver målt på at få koblet uddannelse, strategi og udviklingsplaner sammen,” understreger han.

Den tid, hvor arbejdsgiveren sendte medarbejderne på kurser som belønning, er forbi, fastslår Lars Bo Andersson fra Djøfs Karriere- og Kompetencecenter.

”Der er i stigende omfang fokus på, at kurser skal kunne begrundes med en bedre opgaveløsning. Krisen har helt sikkert forstærket dette.”

Pas på innovationen

Selvom der er klare fordele ved en mere målrettet indsats, er det ikke helt problemfrit, advarer Lars Bo Andersson.

”Både medarbejder og virksomhed mister noget innovationskraft, fordi man bevæger sig i de samme snævre cirkler, og man går glip af nye netværksforbindelser på tværs af sektorer.”

Institutleder Torben Andersen, Institut for Ledelse og Virksomhedsstrategi, Syddansk Universitet, påpeger det samme.

”Den innovative adfærd, man netop ønsker af hensyn til konkurrenceevnen, grundlægges ofte i de lidt mindre målrettede trænings- og uddannelsesaktiviteter. Hvis man skærer det væk nu, så kan det

Trods en højt profileret økonomuddannelse måtte Jonathan Levin starte fra bunden som fintech-rådgiver. Men en frygtløs og engageret tilgang har bragt ham langt.

give bagslag senere.”


Jonathan Levin er uddannet økonom fra Bristol University og Oxford University i England. Han er sammen med de danske iværksættere Michael Gronager (ph.d., uddannet på DTU) og Jan Møller (uddannet i Computer Science, Aarhus Universitet) medstifter af fintech-virksomheden Chainalysis.

Hos Danske Bank og Novo Nordisk vælger ledelsen

Virksomheden udvikler avancerede løsninger i blockchain-teknologi for globale finansvirksomheder. Produkterne bruges til at overvåge og vurdere risisci i digitale transaktioner.

Danske Bank er kendt for deres målrettede tilgang til uddannelse og læring – også kaldet ’My Learning’. Banken går ikke op i at skelne mellem intern og ekstern, for de bruger det hele. Men de går højt op i at styre det, så strategi og efteruddannelse følges ad. Du browser ikke selv rundt i kursuskataloger.Her fortæller Jonathan Levin om sit arbejde i Chainalysis, som har kontor både i New York og i København og har tiltrukket investorkapital fra tech-fonde både i USA og Europa.

”Det er vi væk fra. Fuldstændigt,” siger personaleudviklingsdirektør Lars Malmberg.

Hvorfor valgte du at blive økonom?

I stedet har hvert job en jobprofil, og hver jobprofil sin egen ’My Learning’.

”Du bliver så vurderet op imod, hvor langt du er fra at kunne leve op til din jobprofil, og hvad det kræver af træning at nå derhen. Det er samtidig en dynamisk ting, fordi jobprofiler ændrer sig i takt med forretningsstrategien,” forklarer han.

Alle i Danske Bank får en eller anden form for efteruddannelse hvert år.

”Jeg var grundlæggende interesseret i at få en ramme, der – baseret på matematik og data – kan analysere, hvordan mennesker træffer beslut-ninger. Med den mængde information, vi får fra nettet, kræver det stærke modeller at kortlægge menneskers adfærd.”

”Men vi vælger den for dig – i forhold til det job, du har.”

På hvilken måde svarer din uddannelse til det arbejde, du laver i dag?

Novo Nordisk er kendt for deres interne lederuddannelse. Men hvorfor ikke sende folk på et fint business strategy kursus i udlandet i stedet?

”Det korte svar er: Slet ikke. Vi sælger software, der analyserer bitcoin-transaktioner (bitcoin er en virtuel valuta, som bruges til betalinger på internettet, red.). Intet akademisk arbejde forbereder dig på iværksætteri. Men når det er sagt, konfronteres vi inden for fintech konstant med, at vi skal vurdere vores kunders behov. Her er det altid nyttigt at have en streng analytisk ramme.”

”Det kan vi også sagtens finde på som et væsentligt supplement. Men den lederuddannelse, som alle vores ledere skal igennem, ønsker vi at afholde selv. Det er meget vigtigt for os, at hele forløbet er gennemsyret af vores værdigrundlag og det, vi kalder The Novo Nordisk Way. Det gælder for al vores interne efteruddannelse,” forklarer global HR-direktør Lars Christian Lassen.

Hvilke kompetencer trækker du på?

”Jeg arbejder mere og mere med at anvende vores bitcoin-data til at validere de makroøkonomiske hypoteser, som vi har om forskellige markeder.”

Har du været nødt til at efteruddanne dig digitalt?

”Mens jeg gennemførte min forskning i Oxford, måtte jeg læse og lære om bitcoins underbygning for at forstå kryptografi på et niveau, så jeg kunne forklare det til andre. Det var ikke let.”


Hvorfor interessen for fintech?

”Jeg kom ind i fintech, fordi bitcoin udfordrer status quo og stiller store fundamentale spørgsmål  som: Hvorfor har valuta værdi? Teknologien giver måske ikke alle svarene i dag, men den stiller absolut de rigtige spørgsmål.”

Hvad er historien bag dit partnerskab med Chainalysis?

”Jeg startede Chainalysis med Michael Gronager og Jan Møller, fordi vi alle havde været i bitcoin-industrien i lang tid og vidste, at risikostyringssoftware ville være afgørende for at give sektoren mulighed for at vokse.”


Hvordan vil du beskrive dit arbejde?

”Jeg bruger meget tid på at ansætte klogere og mere talentfulde menne-sker end mig selv. Folk, der med deres unikke færdigheder og netværk kan få vores forretning til at vokse. Jeg bruger også tid på at sælge vores software og visionen for Chainalysis.”


Hvordan ser du din karriere herfra?

”Den handler om Chainalysis. Det er mere end en fuldtidsforpligtelse og kræver enorme mængder af følelsesmæssig energi.”


Har du gode råd til danske økonomer og jurister om en potentiel karriere i fintech?

”Vær ikke bange for at undersøge og studere ting, der ikke findes nogen forudgående forskning om. Anvend dine eksisterende værktøjer og modeller til at give sektoren værdi. Blog om det. Tweet om det. Slut dig til en fintech-virksomhed for en sommer. Vær lidenskabelig – ellers kan du ikke holde til det!” 

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.