Djøf mener

10-04-2012
2 min.

Anstændighed, tak.

Risikoen for at blive afskediget er en del af ethvert ansættelsesforhold. Opgaver kan falde bort eller lønbudgettet blive skåret. Der kan opstå uoverensstemmelser eller uenighed om mål og fremtidige strategier. Årsagerne kan være mange. Men uanset den konkrete begrundelse er det altafgørende, at den afskedigede bliver behandlet ordentligt og anstændigt. Og selvfølgelig at arbejdsgiveren efterlever vilkårene i den ansættelseskontrakt, man er ansat efter.

At bistå det enkelte medlem med at sikre sine rettigheder overholdt, er en kerneopgave for Djøf. Uanset om man er yngste fuldmægtig i et ministerium, studentermedhjælper i en virksomhed eller topleder i en international koncern, træder Djøf til, når medlemmet har brug for hjælp.

Som regel kan vi klare det i et lukket forhandlingsrum, hvor vi bliver enige med arbejdsgiveren om de konkrete fratrædelsesvilkår. Det tjener alle parter bedst, at forhandlingen ikke foregår på avisernes forsider. Hverken den afskedigede eller virksomheden vinder ved en offentlig eksponering af den tvist, der ligger til grund for afskedigelsen.

Desværre foregår det ikke altid efter bogen. Djøf har de seneste uger været offentligt på banen i flere principielle afskedigelsessager: Vi har skarpt kritiseret overvægten af seniorer i de fyringsrunder, vi aktuelt oplever i staten. At man også ser stort på tillidsmandsbeskyttelsen i flere af fyringsrunderne i den offentlige sektor. Og den helt urimelige behandling DONG udsatte sin administrerende direktør og navngivne medarbejdere for, da vejene måtte skilles.

Der påhviler en bestyrelse og en ledelse et meget stort ansvar for at håndtere en fyring ordentligt og professionelt. DONGs bestyrelse er dumpet på stort set samtlige parametre. Vi var vidner til en stadig strøm af lækager og offentlige udtalelser om navngivne medarbejderes fortrolige løn- og ansættelsesforhold. Med det mediepres vi oplever i dag, vil den slags oplysninger blive vendt og (for)drejet ud i det helt urimelige. Og en ensidig advokatredegørelse i form af et partsindlæg, hvor modparten ikke har haft lejlighed til at komme til orde, er ikke godt nok til at retfærdiggøre en fyring. Derfor er en Voldgift i den konkrete sag med en uvildig dommer for bordenden den rigtige udvej, som Djøf støtter.Jeg håber, at DONG-sagen giver stof til eftertanke i samtlige bestyrelser og ledelser i både den offentlige og private sektor og danner skole for, hvordan man ikke skal håndtere en afskedigelse, næste gang det måtte blive aktuelt.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.