Tid til sporskifte

5.3.2012

af

Prikkerunderne huserer fra Finansministeriets hellige haller til Vestas´ splinternye glasdomicil. Fyringer på grund af konjunktur, fusioner og finanslov er blevet en del af djøfernes moderne arbejdsliv.

I 2012 er det sværere at skifte branche eller spor, end det var i 2008. Dengang skreg arbejdsgiverne på økonomer og andre djøfere, og når de profiler, som de egentlig annoncerede efter, ikke dukkede op i ansøgerbunken, måtte de være fleksible og tage nogle andre profiler ind.

I dag er det omvendt.

”Et klart brancheskift er blevet meget sværere end for fire år siden. I dag satser virksomhederne i højere grad på det, som de 100 procent ved kan fungere. De er mindre risikovillige,” siger market manager Palle Udsen i rekrutteringsfirmaet AS3 Companies.

De glade dage med et rødglødende jobmarked gjorde djøfernes arbejdsmarked mere transparent end nogensinde før på tværs af offentlig og privat sektor, understreger Lars-Bo Andersson fra Djøfs Karriere- og Kompetencecenter.

”Der sprang der mange djøfere fra det offentlige til det private, så barriererne blev blødt op.”

I DONG ved de godt, at hvis man er god til at regne i et budgetkontor på Slotsholmen, er man også god til at regne hos dem. I Novo Nordisk ved de godt, at hende, der fx arbejder med HR og rekruttering i en stor styrelse og er god til det, også vil kunne fungere hos dem. De skal djøferne i høj grad stadig leve højt på, understreger han. Udfordringen er det lettere fastfrosne arbejdsmarked lige nu.

”Problemet er, at der er mange kvalificerede om buddet til alle jobs,” siger seniorkonsulent i rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval, Susanne Bentkjær.

”Hvor man som brancheskifter i 2008 sagtens kunne være et´eren i bunken, er man nu en tre´er eller firer, fordi der altid ligger et par stykker med lige præcis erfaring fra dét job i dén branche. Måske endda fra samme virksomhed, for der er også flere ansøgere på grund af krisen.”

Spil dokumentarfilmen om din egen karriere

Men derfor er man ikke chanceløs, understreger hun.

”Der er altid nogen i et ansættelsesudvalg, der siger, hør, skal vi ikke prøve noget nyt denne gang. Der er mange dagsordener i et ansættelsesudvalg. Men du kommer med i spil, hvis du forklarer og oversætter din faglighed til den ny branche, så de forstår det.”

Du skal lave en dokumentarfilm over din karriere, siger hun.

”Helt bogstaveligt: Min rolle i den bestemte opgave var, at vi blev færdige til tiden, og at alle følte sig involverede. Og så videre. De skal helt konkret se for sig, at dét, du lavede på den anden side af bordet, kan de bruge på deres side af bordet. Det er dén film, du skal vise dem, når de spørger efter dokumentation for dét og dét.”

Det er svært, tilføjer hun, at skrive en god kompetenceprofil over sig selv. Det kan tage selv erfarne kommunikationsfolk langt tid.

”Tænk ikke på dit cv som en række positioner, du har haft, men som en række forskellige kompetencer, du har fået lov til at udvikle,” siger Hanne Dorthe Sørensen, direktør for Statens Center for Kompetenceudvikling.

Hun udfordrer brancheskifterne på – med de kompetencer, man nu har – at mærke lysten og det ægte engagement.

”Brug dit netværk til at få reflekteret over, hvad der for alvor gør dig glad i dit arbejdsliv, og hvor du kunne se det udfolde sig i en helt anden sammenhæng. Det vil jeg opfordre alle til at gøre. Det er dét, der skal være afsættet for et sporskifte og ikke den rationelle kalkule.”

Man starter aldrig en rådgivning med at anvise, hvor der måtte være ledige jobs, siger Palle Udsen fra AS3.

”Vi begynder altid med mennesket. Vi taler om dine kompetencer, dine successer og dine værdier. Vi skal afdække, hvad der vil være det rigtige job for dig. Hvis ikke det match er rigtigt, går der et halvt år, så er du uden job igen.”

Jobbene slås ikke op

Brancheskift handler også om at turde og om egne indre barrierer, og om tilfældigheder, siger Susanne Bentkjær.

Hun er selv sporskifter fra sundhedsplanlægningens verden i det offentlige til HRM-branchen.

”Jeg skulle finde et nyt job dengang. Men jeg havde aldrig fundet på det her af mig selv. Det var kun, fordi jeg tilfældigvis var igennem et rekrutteringsforløb her i Mercuri, at jeg fandt på, at jeg kunne søge et job hos dem. Jeg opdagede, jeg ville noget helt andet, og jeg kunne oversætte min erfaring og viden om sundhedssektoren til noget, som Mercuri kunne bruge.”

Med mindre man er meget specialiseret, gælder det om at sende en masse ansøgninger af sted, så man se, hvordan markedet reagerer.

”For det ved du ikke. Reaktionen kan komme tilbage fra de mest uventede kanter,” siger Susanne Bentkjær.

Cirka 70 procent af alle stillinger bliver besat gennem netværk og aldrig slået op. Det viser flere undersøgelser, pointerer Palle Udsen.

Netværk kan være afgørende ved brancheskift i krisetider. Både til at opsøge viden om andre brancher og til at have nogen, der kan sige god for dig.

”Du skal have styr på, hvem der er hvem i dit netværk, og netværket skal have styr på dit behov. Det nytter ikke, dit netværk ringer om marketingsjobs, mens du selv tænker på et HR-job,” siger han.

Det tager længere tid at få nyt job end for tre år siden.

”Vi er nødt til at sige til de fleste, at der altså ikke går to-tre måneder, men lidt længere. Til direktører, både private og offentlige, siger vi mellem ni og fjorten måneder,” siger Palle Udsen.

Men både han og Susanne Bentkjær er optimistisk på djøfernes vegne. De vil på trods af krisen få et nyt job igen.

Hanne Dorthe Sørensen siger, at alle fremover bliver nødt til at forudse deres karriere som ikke én bestemt position eller branche, men med sporskifter undervejs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet