Stribevis af chef-fyringer

20-03-2012
1 min.

I 2012 er der indtil primo marts blevet afskediget 41 djøf-chefer i staten.

I 2011 blev der afskediget 81 djøf-chefer i staten, viser en opgørelse fra Djøf. Det er det største antal nogensinde. I 2010 var tallet 54, i 2008-09 var det 27. Før det lå det under 20 om året. I år er tallet indtil nu nået op på 41.

Den største enkeltstående grund er sparerunder og omstruktureringer. Regeringsskiftet i september er en del af forklaringen, men også før valget blev der gennemført omstruktureringer i flere ministerområder med tilhørende afskedigelser.

Chefer på +60 er yndlingsobjekter, når staten fyrer. De +60-årige udgør 22 procent af statens djøf-chefer, men 38 procent af de afskedigede chefer i 2011.

”Det er trist at se, at de ældre chefer er så klart overrepræsenteret blandt de afskedigede,” siger Per Hansen, formand for Offentlige chefer i Djøf.

Det er en åbenlys ubalance mellem ord og handling, mener han.

”Politisk bliver der udfoldet store anstrengelser med tilbagetrækningsreformen for at få os til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men i virkelighedens verden slår de politiske intentioner og skåltaler ikke igennem, når de samme ministre skal effektuere de nedskæringer, de selv har vedtaget.”

Forventer flere afskedigelser

Stress og sygdom var baggrund for op mod hver femte af afskedigelserne i 2011.I sagerne om stress og/eller dårligt psykisk arbejdsmiljø er der en tendens til, at cheferne selv ønsker en hurtig afklaring med enten fratrædelse eller afskedigelse, forklarer chefkonsulent i Djøf, Steffen Schmidt.

”Det sker typisk i erkendelse af, at de oplever, at det er skadeligt for helbredet eller den videre karriere at blive på arbejdspladsen,” siger han.

I 2012 er der indtil primo marts blevet afskediget 41 djøf-chefer i staten alene på grund af regeringens spareplan ’Effektiv administration’, der stiller krav om fem procents besparelser på centraladministrationen.

”Desværre må vi nok forvente, at det meget høje niveau for afskedigede chefer og medarbejdere fortsætter i 2012 og måske også i 2013, når planen slår fuldt igennem på alle ministerområder,” siger Per Hansen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.