Mening i arbejdet er alfa & omega for djøfere

5.12.2012

af

Videnarbejdere har ifølge en stor dansk undersøgelse større risiko end andre for at gå ned med flaget, hvis deres arbejde ikke er givende.

Helt grundlæggende er det behageligt at mærke, at éns arbejde har værdi for andre. Det er med til at gøre jobbet meningsfyldt, og den følelse vil langt de fleste gerne have i deres arbejdsliv.

Men for djøfere og andre højtuddannede er jagten på mening i arbejdet ekstra afgørende. Når jobbet virker formålsløst, er videnarbejdere og funktionærer nemlig i større risiko end gennemsnittet for at måtte igennem langvarigt sygefravær.

Det er et af resultaterne i et forskningsprojekt, som ph.d. Thomas Clausen har gennemført ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Positive faktorer i arbejdet

Ud fra en række store spørgeskemaundersøgelser, som NFA har gennemført i løbet af de seneste 15 år, har Thomas Clausen analyseret effekten af såkaldte positive faktorer i arbejdet.

”I vores arbejde skal vi håndtere forskellige krav. Det kan være at kunne løse opgaver i et bestemt tempo, at klare følelsesmæssige påvirkninger eller at forholde os til kollegernes pres eller stress. Kravene trækker energi og ressourcer ud af os. De positive faktorer er så de vitaminer, der revitaliserer os,” forklarer han.

De positive faktorer bidrager med andre ord til, at vi trives i arbejdet. Årsagerne kan være mange:

  • sociale faktorer såsom gode kolleger
  • indflydelse på arbejdet
  • kompetent ledelse og sparring
  • passende udfordringer.

”Oplever man de her ting, er der større sandsynlighed for, at man synes, at arbejdet giver mening, og at man opbygger et følelsesmæssigt engagement i arbejdspladsen,” siger Thomas Clausen.

Udtrykker sig selv gennem arbejdet

Netop mening og engagement er bredt anerkendt som nøglefaktorer i et godt arbejdsliv. Og mening er i særlig grad vigtig for djøferne. Ikke blot giver mangel på mening i arbejdet højere risiko for længerevarende sygefravær – også faren for et tidligt farvel til arbejdsmarkedet vokser.

Blandt videnarbejdere er der nemlig en tydeligere sammenhæng mellem en lav grad af mening i arbejdet og førtidspension, viser Thomas Clausens analyse.

At mening er så essentiel for djøferne, hænger sammen med deres store forventninger til arbejdslivet, forklarer arbejdsmiljøforskeren.

”Sammenlignet med folk med korte uddannelser har mange videnarbejdere gjort sig grundige overvejelser om, hvad arbejdslivet skal give dem. Det skal være indholdsfyldt og bidrage til deres identitet. De vil gerne kunne udtrykke sig selv og deres personlighed gennem det arbejde, de udfører. Oplever de så, at deres arbejde ikke rigtig rykker ved noget, og at formålet er uklart – så kan det give skuffede forventninger, der er svære at lægge fra sig,” siger han.

Risikabelt at føle sig uundværlig

Også følelsen af at være engageret i sin arbejdsplads er vigtig. En lav grad af engagement øger djøfernes risiko for sygefravær mere end den gennemsnitlige lønmodtagers. Er man omvendt stærkt engageret i arbejdspladsen, er man imidlertid også i farezonen.

”At brænde for sit arbejde er behæftet med en risiko for at brænde ud. Folk med et højt engagement vil ofte have en formodning om, at de er lidt uundværlige, så de følger op på alt og bliver ikke hjemme, når de er syge,” siger Thomas Clausen.

Det kan blive en risikabel selvopfattelse, forklarer han. Forskningsprojektet viser nemlig, at folk med højt engagement i arbejdet har større risiko for at ende på førtidspension end gennemsnittet.

Trivsel kan forlænge arbejdslivet

Sammenhængen mellem mening, engagement, sygefravær og førtidspension er værd at drage ind i diskussionen om, hvordan vi som samfund kan fastholde folk længst muligt på arbejdsmarkedet, mener Thomas Clausen.

”Man snakker meget om, at der skal økonomiske incitamenter til for at få folk til at blive. Der er imidlertid også et potentiale i at fremme de positive faktorer i arbejdet. Vi kan reducere sygefraværet og mængden af førtidspensioneringer ved at skabe trivsel på arbejdspladsen. Et arbejdsmiljø, hvor folk dagligt oplever små rygstød, kan være med til at øge folks motivation, når de nærmer sig pensionsalderen.”

Hvordan man får skabt den type arbejdsmiljø, har arbejdsmiljøforskeren ingen snuptagsløsning på. 

”Det er et langt sejt træk, men det er centralt, at udfordringerne i arbejdet er både tilstrækkelige og håndterbare. Og så er der brug for klare forventninger til medarbejderne, indflydelse og god ledelse.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet