Internettets daglejere indtager Europa

5.12.2012

af

De behøver hverken frokost eller feriedage. De er billige, fleksible og veluddannede og belaster kun lønbudgettet med de timer, som opgaven tager.

Forleden skulle Steffen Hedebrandt, Client Marketing Manager Europe i Elance – udtales ligesom freelance – bruge et svensk PR-bureau. Han kontaktede en af sine freelancere, rumænske Nicoleta Hamza, og briefede hende om kravene til bureauet. Et par timer efter mailede hun ham en liste med relevante bureauer. Nicoleta får fem dollars i timen og leverer et glimrende stykke arbejde. Hun synes, hun får en god løn. Han synes, han for en billig penge sparer på sin egen dyrekøbte tid.

”Uanset om man stikker hovedet i busken og ikke vil se det, er det her en ustoppelig global trend,” siger Steffen Hedebrandt.

Han er 29 år, cand.merc. fra CBS og flyttede i april til Norge, da han fik job i Elances nye europæiske hovedkvarter i Oslo, som har 90 fastansatte og 200 tilknyttede freelancere.

Internettet gør det nemmere at søge, finde og indgå aftaler worldwide med kvalificerede folk, som konkurrerer på både pris og kvalitet.

Elance er størst i USA, UK, Australien og Canada, når det gælder antallet af kunder i form af virksomheder, som søger freelancere på portalen. Men firmaets største vækst ligger i Nordeuropa nu. Derfor blev det nye Europa-hovedkvarter placeret nordpå.

Denne nye industri – cloud working eller ’menneskeskyen’ – begyndte med IT-opgaverne. De er stadig størst på nettet. Men design, grafik, markedsføring og andre kreative fag ligger i dag i overhalingsbanen. Og det rykker stærkt for kommunikation, administration, bogholderi, revision, produktudvikling, sociale medier og oversættelser.

”I fremtiden kan du med et par klik finde globale freelancere til alle typer videnarbejde, som kan udføres, uden du fysisk behøver være til stede,” siger Steffen Hedebrandt. 

Kontant afregning for godt arbejde

På det virtuelle arbejdsmarked er det lige meget, hvem eller hvordan du er, bare du kan dit kram til den rigtige pris. På nettet er der kontant afregning og straf for dårligt arbejde. Elance beder kunden om at give freelanceren en karakter og en anmeldelse efter hvert udført job.

Hvis man får positive anmeldelser, kan man skrue sin pris op. Men i starten må man nok dumpe den for at komme ind i varmen, forklarer Steffen Hedebrandt.

Det lyder som gift i ethvert fagforeningsøre. Men Steffen Hedebrandt er rent faktisk et loyalt fagforeningsmedlem. Han sad i bestyrelsen for Djøfs branchenetværk for selvstændige og er i dag manager for Djøfs Norges-gruppe på LinkedIn.

”Vi er nødt til at omfavne dét her frem for at flygte fra det. Ugebrevet Mandag Morgen taler fx om, at Danmark har 40 år til at skabe 400.000 nye akademikerjobs til alle dem, der vil komme ud fra universiteterne. Det kan vi kun gøre ved at skabe nye virksomheder. Men hvis vi ikke udnytter det nye internetbaserede arbejdsmarked, er der en masse nye små og mellemstore virksomheder, som slet ikke bliver skabt i Danmark.”

Freelancemarkedet specielt for højtuddannet arbejdskraft er steget gennem de senere år, lyder det fra Dansk Erhverv.

”Før tænkte man, at man måtte have alle kompetencerne inhouse. I dag tænker virksomhederne mere i netværk og supplerer de faste kernemedarbejdere med projektansatte og freelancere efter behov. Det gælder især for videnbranchen og er en fremadrettet tendens,” siger Jakob Titge, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Men vi skal ikke være bange for, at nu kommer vi alle sammen til at arbejde på freelancevilkår, understreger Jakob Titge.

”Sådan bliver det ikke. Hovedparten af kompetencerne vil fortsat være fastansatte kernemedarbejdere.”

Det er også Steffen Hedebrandts pointe.

”Hvis man kan opstarte eller vækste sin virksomhed ved hjælp af freelancere, får man ikke brug for færre fastansatte til kerneforretningen, men for flere.” 

Gode ideer – ingen penge

Steffen Hedebrandt er sit eget lille eksempel på, at man ved hjælp af freelancere kan opbygge en virksomhed, man ellers ikke kunne have opbygget.

Da han i februar 2010 stod med sit eksamensbevis, gik han ind i den københavnske startup-virksomhed VintageandRare – et netfirma, hvor samlere og nichebutikker over hele verden kan købe og sælge sjældne musikinstrumenter.

Firmaet havde brug for arbejdskraft, men ingen penge at ansætte nogen for. Tilfældigvis stødte de på Elance i Timothy Ferriss' bog om at blive rig på en kun fire timers arbejdsuge. Og så begyndte de at hyre freelancere på nettet.

På to år fik de opbygget et netværk på 12 faste freelancere, som de kun brugte, når der var arbejde til dem. Firmaet kunne køre 24 timer i døgnet. Om eftermiddagen, når de gik hjem i København, sad deres freelancere i Amerika klar, og om natten tog deres asiatiske freelancere over.

På et tidspunkt begyndte Steffen Hedebrandt at skrive en gæsteblog på Elance – ’Jorden rundt på 80 sekunder’ hed den. Resten er historie, som man siger. Han endte i Oslo hos Elance.

Globalt set har det Silicon Valley-baserede firma to mio. freelancere i databasen, og der kommer 20.000 nye til hver uge.  

’Skyen’ over Europa

I USA kaldes online jobs for cloud working.

Via portaler som Elance, Innocentive, Topcoder, oDesk, Crowdspring og Guru driver ’skyen’ mod Europa.

Nordeuropæiske virksomheder klikker ind efter billig, men veluddannet arbejdskraft. Syd- og østeuropæiske unge klikker ind for at flygte fra arbejdsløshed. 

Freelancere skaffede faste job til danske højtuddannede

Heini Zachariassen, BA i økonomi og business administration, stiftede for tre år siden firmaet Vivino ved hjælp af udenlandske freelancere.

I dag er de – ud over ham selv og 20 freelancere fra fire lande – også tre fastansatte i København: En journalist, en ingeniør og en kommunikationsuddannet fra RUC.

Vivino er en app for vin-glade folk verden over. Man tager et foto af etiketten på sin vin, uploader den på app'en og voila – så får man alt at vide om marken, som druen blev høstet på, vejret dén sommer og hvor mange stjerner fra vin-guruerne. Har man efterladt sig et personligt fodspor på app'en, fortæller den også, om man kan lide den, før man sætter proptrækkeren i.

Der ligger tre millioner fotos af vin-etiketter på Vivino, som manuelt er matchet med alle disse data om vinen. Den slags er meget svært at gøre til danske lønninger uden at gå fallit, før man er begyndt. Så Heini Zachariassen gik på Elance og søgte folk. Der kom mange svar, især bød indere og pakistanere ind med den rigtige pris.

”Jeg kunne ikke have startet virksomheden uden freelancerne. Men pris er kun det ene. Styrken ligger også i fleksibiliteten,” understreger Heini Zachariassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet