Åbne kontorlandskaber giver tab på milliarder

20.12.2012

af

Medarbejderne bliver trætte og uengagerede af støjende storrumskontorer. I Sverige koster det virksomhederne mere end to milliarder kroner om året.

I sit forsøg på at forklare den lave produktivitetsvækst i Danmark bør Produktivitetskommissionen se nærmere på, hvordan danske kontorer er indrettet. Sådan lød anbefalingen tidligere i år, da CBS-lektor Peter Holdt Christensen fortalte djøfbladet.dk, at mange danske virksomheder har indført storrumskontorer uden at overveje, om de passer til medarbejdernes opgaver.

Hvor meget det koster danske virksomheder, at mange ansatte har svært ved at koncentrere sig i åbne kontorlandskaber, er der ingen tal på. Men kigger vi til Sverige, viser en ny ph.d.-afhandling, at de blå-gule firmaer taber mindst to milliarder kroner årligt, fordi medarbejderne ikke kan arbejde effektivt i de støjende omgivelser. Det skriver forskning.no.

Træthed og manglende motivation

Miljøpsykologen Helena Jahncke, som står bag afhandlingen, har undersøgt, hvordan forskellige støjniveauer påvirker folks evne til at løse almindeligt kontorarbejde.

”Vi har set, at arbejdstagernes præstation forværres med mellem to og ti procent, hvis man kan opfatte, hvad kolleger siger i baggrunden, sammenlignet med hvis man bare hører en summen,” siger Helena Jahncke i en pressemeddelelse.

Hendes forskning viser ligeledes, at folk bliver mere trætte og mindre motiverede, hvis de er omgivet af støj. Det risikerer at føre til øget sygefravær.

Hver tredje sidder i storrum

Ifølge en Djøf-undersøgelse fra efteråret 2012 sidder hver tredje djøfer i åbent kontorlandskab, mens næsten lige så mange deler kontor med en til tre kolleger.

Hovedparten vil dog helst være alene på kontoret. I 2011 viste en quickpoll på djøfbladet.dk, at 62 procent af læserne foretrækker enkeltmandskontorer. En fordeling, der harmonerer meget godt med erfaringerne hos ergoterapeut Birgitte Holm Rasmussen fra Teknologisk Institut.

”To-tre ud af ti har det fint med at sidde i storrum, mens de øvrige har det skidt med det,” sagde hun dengang til djøfbladet.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet