Travle advokater går ned i realløn

01-11-2012
1 min.

Faldende løn og høj arbejdstid bekymrer formand for advokater og advokatfuldmægtige. Det kan blive svært at fastholde de dygtige, frygter hun.

Det seneste år har inflationen været højere end advokaternes lønstigninger.

Den årlige lønstatistik fra FAAF – Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i Djøf – viser, at gennemsnitslønnen for advokater ansat i et advokatfirma steg 1,6 procent fra september 2011 til september 2012. I samme tidsrum steg priserne imidlertid 2,5 procent.

Den nyvalgte FAAF-formand, Karen Bregnehøj Beck, ser den afdæmpede lønstigning som et resultat af den generelle økonomiske krise.

”Advokaterne er lige så dygtige som altid, og deres arbejdskraft er ikke blevet mindre værd. Vi befinder os bare i en situation, hvor ikke blot advokatbranchen, men også branchens kunder er pressede,” siger hun.

Hver femte har 50-timers-uge

Samtidig med at reallønnen er faldet, har arbejdstiden i advokatbranchen ligget stabilt. Det ugentlige timetal er i gennemsnit 46 for fuldmægtige og 45 for advokater. Godt hver fjerde af de fuldmægtige på advokatkontorer og hver femte af advokaterne sammesteds arbejder 50 timer om ugen eller mere.

Skævheden mellem lønudviklingen og arbejdstiden bekymrer Karen Bregnehøj Beck.

”Folk i advokatbranchen arbejder rigtig meget – også mere end i sammenlignelige brancher. Vi har i mange år haft fokus på work/life-balance, og årets lønstatistik siger mig, at det nu igen går den forkerte vej med at få arbejdstid og honorering til at hænge sammen.”

Svært at fastholde nye kandidater

Karen Bregnehøj Beck er ikke i tvivl om, at den økonomiske krise gør, at mange gerne vil yde en ekstra indsats her og nu. Men på længere sigt kan den faldende realløn få uheldige konsekvenser, vurderer hun.Ifølge tal fra Danske Advokater udgjorde kvinder 65 procent af de juridiske kandidater i 2011, og den kønsfordeling gør den høje arbejdstid ekstra betænkelig, siger den 26-årige formand.

”Jeg mener ikke, at de krav, som min generation stiller om work/life-balance, er køns-specifikke, men tingene bliver måske alligevel sat mere på spidsen for kvinderne, fordi de ofte er nærmest til at hente børn. Når flere og flere kvinder bliver jurister, og der samtidig sker en skævvridning af forholdet mellem arbejdstid og løn, kan arbejdsgiverne få svært ved at fastholde de dygtigste kandidater.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.