Stor forskel i startløn

19.11.2012

af

Branche og størrelse på virksomhed har stor indflydelse på, hvilken løn en nyuddannet djøfer lægger ud med.

Et det udelukkende pengene, der tæller, skal du som nyuddannet djøfer gå efter et job i den private sektor. Og så skal du forsøge at få foden indenfor i et forsikringsselskab eller i en pensionskasse.

Her lægger du ud med en startløn på brutto 39.268 kroner om måneden i gennemsnit, hvilket er godt 6.000 kroner mere, end du vil få i en handels- eller transportvirksomhed. Og over 7.500 kroner mere, end du typisk ville få som startløn i staten.

Det viser Djøf Privats seneste lønstatistik.

Overenskomster er ifølge Anders Hjortshøj, chefkonsulent i Djøf, en af forklaringerne på, hvorfor de højeste startlønninger kan hentes hjem i den finansielle sektor.

”Mange steder i den finansielle sektor er dækket af overenskomster – overenskomster, der typisk sikrer en høj begyndelsesløn.”

Størrelsen tæller

Men det er ikke bare branchen, der har betydning for, hvor stor den første løn bliver. Størrelsen på virksomheden smitter også af.

Ifølge Djøfs undersøgelse kan det bedst betale sig at gå efter en virksomhed med 10-24 ansatte, mens virksomheder med 25–49 ansatte tilbyder den laveste begyndelsesløn. De største virksomheder på 500 ansatte og derover ligger sådan cirka midt i mellem de to.

Det er måske lidt overraskende, at de mindre virksomheder umiddelbart lønner bedst fra starten. Men her ligger en stor del af forklaringen nok igen i brancherne, siger Anders Hjortshøj.

”En stor industrivirksomhed har ikke tradition for at lønne så højt som en for eksempel en lille finansiel virksomhed. Mens en lille håndværkervirksomhed typisk ikke lønner så godt som en stor dansk bank i København.”

Økonomer i finanssektoren topper

Universitetsøkonomer er dem, der får de højeste begyndelseslønninger. Og igen er lønningerne i den finansielle sektor nok forklaringen. For det er netop her, at forholdsvis mange økonomer får deres første job.

Læs mere om lønforhandling for nyuddannede på www.mitfoerstejob.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet