Regnvejr gør dig mere effektiv

6.11.2012

af

Solskin får tankerne til at drive. Når det siler ned, har vi derimod nemmere ved at koncentrere os om det, vi laver.

Der er ikke noget bedre end solide regnbyger fra en mørkegrå himmel. I hvert fald ikke, hvis du skal til bunds i opgavebunkerne på skrivebordet.

Det viser et nyt amerikansk forskningsprojekt, som Harvard-lektor Francesca Gino og to kolleger har gennemført.

”På dage med dårligt vejr er folk tilbøjelige til at være mere produktive, end når vejret er godt,” lyder hendes opsummering af resultaterne på Harvard Business Schools website om arbejde, Working Knowledge.

Regn og tåge gør os produktive

Francesca Gino og hendes kolleger undersøgte først data om ansatte i en japansk bank, der havde registreret medarbejdernes indtastninger af låneansøgninger gennem to et halvt år. Da forskerne sammenholdt de bankansattes arbejdstempo med vejrforholdene, var der en klar tendens: Såvel regn som overskyet vejr, tåge og andre former for lav sigtbarhed øgede produktiviteten.

Men hvorfor var det nu sådan, spurgte Gino og co. hinanden og startede derfor et forsøg på Harvard.

136 studerende blev bedt om at udføre ensformigt, men vanskeligt tastearbejde, og halvdelen af dem blev undervejs præsenteret for billeder af udendørs aktiviteter i solskin: f.eks. sejlads og gåture i skoven.

De studerende arbejdede både på regnvejrsdage og solskinsdage, og mønsteret fra Japan gentog sig på Harvard: Produktiviteten var højest, når det regnede. Dette gjaldt imidlertid ikke for de studerende, der var blevet vist fotos af alt det sjove, man kan gøre udenfor, når vejret er godt.

Udsæt kreative opgaver til det gode vejr

”Når vejret er godt, betyder det intet at blive gjort opmærksom på mulighederne for at være udenfor, for vi er allerede distraherede af solen,” siger Francesca Gino til Working Knowledge.

”Men på dage med dårligt vejr har folk tendens til at lave flere fejl og arbejde langsommere, blot man får dem til at tænke på at kunne være udenfor.”

Lavtryk og koldfronter er selvsagt ikke til at kontrollere, men hvis det lader sig gøre at organisere sit arbejde efter vejret, kan det give god mening, konkluderer forskerne.

Skrivebordsopgaverne, der kræver koncentration og omhu, egner sig bedst til gråvejr. Omvendt ligger de mere kreative arbejdsopgaver, hvor der er behov for fleksibel tænkning, godt på solskinsdagene, hvor tankerne alligevel er lidt flyvske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet