Hverken rød eller omsorgskvinde

21.11.2012

af

Advokaten Helen Vang Siegumfeldt gik ned i løn, men op i karma, da hun åbnede en retshjælp i Hillerød.

Tre stenkast fra Hillerød Station i Nordsjælland ligger en hvid villa i to etager. Villaen er tidligere lægepraksis og huser i dag Den Åbne Retshjælp. Initiativtager og daglig leder, Helen Vang Siegumfeldt, tager imod i stueetagen.

”Jeg er hverken rød SF’er eller omsorgskvindetypen, som synes, det er ’åh, så synd for folk’. Jeg synes bare, der er nogle åbenbare uretfærdigheder i Danmark, som de, der har mulighederne, bliver nødt til at hjælpe­ til med. Hold da kæft, hvor jeg pudser ­glorien, men det er rigtigt,” siger Helen Vang ­Siegumfeldt.

Hun fik ideen til retshjælpen sidste år og søgte om bevilling til projektet hos Justitsministeriet. Hun fik bevillingen, og den 1. august overtog hun villaen og åbnede dørene for borgere fra lokalområdet, der har brug for gratis juridisk assistance. Retshjælpen har åbent mandag til fredag.

”Vi hjælper bl.a. med at søge fri proces, udfylde blanketter og finde de rigtige steder med digital selvbetjening på nettet, og vi hjælper også med at gå i retten, forhandle forlig og skrive processkrifter og breve.”

Klienterne er meget forskellige. Det er som regel mennesker uden særlig mange penge. De har bl.a. brug for hjælp til sager om personskader, køberet, skilsmisser, gæld, internethandel, lejeret og fogedsager.

Ud over Helen Vang Siegumfeldt, som får løn, arbejder seks andre jurister og jurastuderende frivilligt i Den Åbne Retshjælp.

Hendes seneste job som advokat i en privat virksomhed var væsentligt bedre aflønnet end jobbet som daglig leder i retshjælpen.

”Jeg tager det dog helt roligt, for jeg tjener også lidt på mit eget advokatfirma i Skævinge. Men der er ingen tvivl om, at man skal have idealismen med for at gøre det her,” fortæller Helen Vang Siegumfeldt og tilføjer:

”Det giver jo utrolig meget. Ikke bare det at hjælpe andre, men du giver også noget til dig selv. Når du sætter dig ned og undersøger noget, som betyder meget for en klient, så bliver du virkelig god til paragrafferne.” 

Kan I bruge flere frivillige?

”Ja, gerne nogle arbejdsløse jurister, så de også hjælper sig selv videre i karrieren. Jeg er meget interesseret i folk, der er indstillede på at give en indsats, og som kan rumme alle typer af klienter.” 

Hvilken uretfærdighed ser du i samfundet?

”Sådan som samfundet er skruet sammen i dag, er retssikkerheden truet for den økonomisk svageste del af befolkningen. Det skyldes bl.a., at det er for dyrt at gå til advokat, og der er for få alternativer. Jeg tror, det er sådan, fordi der er meget grådighed i samfundet. Der er knaphed nogle steder og kæmpe krav til vækst hele tiden.” 

Hvor har du arbejdet inden?

”Jeg har været i Justitsministeriet, på Christiansborg som politisk medarbejder, i Dansk Industri, i Landbrugsrådet, i flere private virksomheder og i et par andre ministerier .” 

Hvordan reagerer folk på projektet?

”Min familie synes, det er fuldstændig latterligt, fordi jeg er alene med tre børn og har et hus. Jeg kan kun sige, at jeg har det bedre nu end nogensinde før.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

vibeke hansen
6 år siden
:-)))) dejlig holdning at have, godt at de små i samfundet også bliver hørt, og hjulpet :-))), takker