Frynsen består

21-11-2012
2 min.

Mange må sige farvel til fryns, men for djøferne er der stadig frynsegoder at hente.

Mens mange andre har fået skåret i personalegoderne, så udgør de en uforandret andel af lønpakken for de privatansatte djøfere. Det viser Djøf Privats lønstatistik for 2012.

Og set over en femårig periode har der i det hele taget ikke været de store udsving i uddelingen af frynsegoder blandt djøferne.

Til sammenligning viser en undersøgelse, som Newspaq har fået gennemført, at næsten halvdelen af danskerne har sagt farvel til fryns på arbejdet det seneste år, skriver avisen.dk. En undersøgelse fra Bluegarden, der administrerer lønudbetalinger for tusindvis af danske virksomheder, viser ifølge arbejdsmiljoviden.dk et lignende billede. 

Frynsegoder eller arbejdsredskaber?

Men det er da logisk nok, at der stadig bliver delt frynsegoder ud til djøferne, mener Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf.

”Mobiltelefon, bærbar pc og internetopkobling er jo reelt ikke fryns. Det er arbejdsredskaber. Og arbejdsopgaverne er jo bestemt ikke blevet færre, og djøferne er ikke blevet mindre fleksible, så det er klart, at behovet for at udstyre dem med de såkaldte frynse­goder ikke er blevet mindre,” siger Helene Rafn.

Ifølge lønstatistikken er antallet af djøfere med hjemme- eller bærbar pc steget markant det seneste år. Men stigningen skyldes først og fremmest, at spørgsmålet er justeret siden sidste år, så det blev mere tydeligt, at det gælder både på bærbare og stationære computere, som kan bruges privat.

Også wellness-ordninger er steget en smule, mens avisabonnementer er faldet lidt. Det sidste måske et udtryk for, at vi i højere grad bruger nettet til at holde os opdateret med senest nyt.Men wellness-ordninger kan vel ikke komme ind under arbejdsredskaber?

”Måske ikke direkte. Men det fortæller nok bare, at flere arbejdsgivere er bevidste om at forebygge, fordi de er så afhængige af deres medarbejderes arbejdskraft. Og det kan godt være, at folk forbinder wellness med at hoppe i en spa, men det her handler jo om massageordninger og lignende, der hjælper folk med at få has på musearme og spændingshovedpine,” siger Helene Rafn.  

Fryns er branchebestemt

Der er markante forskelle på, hvor mange og hvilke frynsegoder den enkelte får - og her har branchen en stor betydning.

I den finansielle sektor har rigtig mange ekstra feriedage, mens det gælder et fåtal af de djøfere, der er ansat i en bygge- og anlægsvirksomhed. Til gengæld er de såkaldte wellness-ordninger forholdsvis sjældne i den finansielle sektor, mens det oftere er en del af lønpakken hos djøfere i forsikringsselskaber og pensionskasser.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.