Fanebærer for dansk kultur i Ungarn

07-11-2012
3 min.

Hanne Tornøe formidler kontakt mellem danske kunstnere­ og ungarerne, som er vilde med dansk litteratur, film og rockmusik. Hun samarbejder også med erhvervslivet, for der er penge i kultur.

Hanne Tornøe har boet 25 år af sit voksne liv i udlandet. Hendes mand har via sit job i Fødevareministeriet været udstationeret i byer som Berlin, Paris, Wien, Bonn og Budapest – og Hanne Tornøe har været medfølgende hustru. Hun har dog altid selv fundet arbejde de steder, hun har boet, og har som cand.ling.merc. med tysk som hovedfag været selvstændig translatør og tolk og har undervist i tysk i internationale firmaer.

Nu er rollerne byttet om. Hanne Tornøes mand er gået på pension, og hun har siden 2006 haft fast arbejde som direktør for Det Danske Kulturinstitut i Ungarn. Djøfbladet møder hende på båden A38, der ligger for anker på Donau. Stedet har intet med det danske mælkeprodukt at gøre, båden er derimod et gammelt sovjetisk fragtskib, som er blevet ombygget til restaurant og spillested.

En stor del af Hanne Tornøes job går ud på at formidle kontakten mellem danske kunstnere og ungarske spillesteder, gallerier, museer og teatre. Dagen efter interviewet skal det danske popnavn Vinnie Who spille på båden.

”Ungarerne er jo selv verdensmestre i klassisk musik, men de kan godt lide dansk jazz og rock,” siger Hanne Tornøe.

Ungarerne er ifølge Hanne Tornøe også vilde med dansk film og nordisk litteratur. I foråret var hun med støtte fra Nordisk Kulturfond med til at organisere de nordiske landes deltagelse i den internationale bogfestival.

Kulturinstituttet i Ungarn, som har 20 års fødselsdag i år, er et af ti danske kulturinstitutter rundt om i verden. Men hvad får Danmark egentlig ud af at poste penge i promovering af dansk kunst og kultur i udlandet?

”Det er jo ikke kun kunst og kultur i traditionel forstand, vi formidler. Det er også den danske samfundsmodel og de nordiske værdier og miljø, design og arkitektur. Ting, som Danmark er kendt for i udlandet. I Budapest er der to butikker med alle vores kendte klassiske arkitektmøbler og flere butikker med dansk mode. Og så er der danske film, som har kæmpesucces og bliver eksporteret til alverdens lande. Det er også en slags business.”

Hanne Tornøe arrangerede i samarbejde med ambassaderne og Kulturstyrelsen en jazzturne i Ungarn, Polen, Bulgarien, Rumænien og Slovakiet.

”Vi inddrog LEGO og Novo Nordisk og spurgte, om de ville arbejde sammen med os, så vi i fællesskab kunne promovere erhvervsliv og dansk kultur.” 

Hvad er den største udfordring i dit arbejde?

”Det er nok sproget. Jeg kan ungarsk til husbehov, men lige så snart det bliver teknisk, eller vi skal forhandle, slår vi over i engelsk.” 

Hvad koster kulturinstituttet om året?

”Kulturinstituttet i Ungarn får en bevilling på en lille million kroner om året af Kulturministeriet til driften. Det er slet ikke nok. Vi skal selv skaffe 20-30 procent til driften gennem studierejser, konsulentopgaver og andre tiltag. Herudover søger vi om projektstøtte i fonde, institutioner og virksomheder. Nogle af de vigtigste kulturmidler kommer fra EU, Kulturstyrelsen og de nordiske kulturfonde.” 

Hvad er det bedste sted, du har boet?

”Jeg elsker jo Berlin, og jeg har også mange gode minder fra Paris. Men på grund af mit arbejde står Budapest nu øverst på ranglisten. Budapest er noget helt for sig, og der er en rig kultur i Centraleuropa.” 

Hvad er du mest stolt af i din tid i Ungarn?

”Det var en særlig glæde at hjælpe VELUX FONDEN med at identificere et socialt projekt i Ungarn, som fonden kunne støtte. Fonden endte med at give 7,5 millioner kroner til et hus for hjemløse. Hjemløse er et kæmpe problem hernede. Ungarerne er meget glade for det, og det er jo ikke kun VELUX, der har givet det, det er Danmark. Sådan ser de det.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.