Alkohol gør dig mere kreativ

05-11-2012
2 min.

Hvis du har en lille pind i øret, løser du flere kreative opgaver, og du gør det hurtigere. Det viser ny forskning.

Alkohol i arbejdstiden er stort set dømt ude. Så dine kolleger vil nok kigge skævt til dig, hvis du sætter en flok kolde øl på bordet til jeres næste udviklingsmøde. Men hvis man skal tro en gruppe amerikanske forskere, er det måske ikke en helt tosset ide.

Forskerne fra University of Illinois i Chicago har fulgt 40 mænd, som de bad om at løse en række kreative opgaver. Halvdelen af mændene havde en promille i blodet svarende til cirka tre genstande, mens den anden halvdel var ædru, skriver penge.dk.

Mændene med en lille bimmelim på klarede omkring 40 procent flere af opgaverne og gjorde det tilmed hurtige end dem uden alkohol i blodet. Før forsøget havde mændene præsteret omtrent lige godt. 

Rusen giver ideer

Hjerneforsker Jon Wegener forklarer til penge.dk, at effekten ved at være småfuld minder om den, amfetamin og kokain giver.

”Hjernen ser nye sammenhænge og tænker nye tanker.”

Til gengæld vil selv en moderat promille forringe resultatet af en intelligenstest, siger Jon Wegener.  

Ingen skåler i arbejdstiden

Det er også næppe sandsynligt, at vi kommer til at se alkohol som indsparker i kreative processer på arbejdspladserne. I hvert fald ikke, hvis det er noget, der foregår i arbejdstiden, siger rusmiddelforsker Jakob Demant fra Københavns Universitet.

Bare siden år 2002 er der sket en stor forandring på det felt. Og i dag er alkohol udelukkende knyttet til sociale begivenheder i forlængelse af eller uden for arbejdstiden, siger Jakob Demant.

”Det er svært at se Mad Men modellen i danske virksomheder, hvor der bliver drukket alkohol i arbejdstiden, hver gang de skal komme med de kreative ideer eller turde noget. Vi er i høj grad blevet en produktionskultur, der er forbundet med noget asketisk." 

Tag et glas med kollegerne

Men Jakob Demant tror til gengæld, man kan se en lignende effekt på de arbejdspladser, hvor der bliver tilskyndet til sociale arrangementer med kollegerne udenfor arbejdstid.”På skovturene og bowlingaftenerne hører der typisk også alkohol med. Og hvis man taber kontrollen sammen en lille smule, tror jeg godt, det kan bringe noget særligt med tilbage til arbejdspladsen. Man tør lidt mere og tør at være lidt mindre kontrolleret, når man har været berusede sammen – også bagefter.”

Men det er dog ikke noget, Jakob Demant vil opfordre til.

”Jeg kan sagtens genkende det sociologisk set. Men hvorvidt man skal gøre det eller ej, det er et sundhedspolitisk spørgsmål, som jeg ikke vil tage stilling til.”

Kommentarer

Hasse Gårde-Askmose

07.11.2012 kl. 19.21

sje har jæ' sja da wisht i smange år.
Hik, du sjamle

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.