200 dimittender i dagpenge-fare

07-11-2012
2 min.

Næsten halvdelen af de djøfere, der snart mister dagpengeretten, har aldrig haft job. Krisen stjal deres muligheder.

Direkte fra universitetet og ud over dagpengekanten. Det er virkeligheden for tæt på hver anden af de djøfere, der står til at miste dagpengene.

Trods masser af ansøgninger, samtaler hos a-kassen og aktivering har 200 dimittender ventet to år – eller mere – på deres første job. Det viser tal fra Akademikernes A-kasse, hvor i alt 460 djøfere er på vej ud af dagpengesystemet i første kvartal af 2013. 

Underskud blev til overflod

Når så mange nyuddannede kan opbruge deres dagpengeret, skyldes det den efterhånden langvarige økonomiske krise.

”Prognoser viste, at der var behov for at uddanne flere med en lang videregående uddannelse, fordi der ellers ville blive et underskud af arbejdskraft. Men det har krisen vendt op og ned på,” siger Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

I den forbindelse er mobiliteten på djøfernes arbejdsmarked faldet, forklarer Djøfs arbejdsmarkedspolitiske chef, Lars Munck.

”Samtidig har vi oplevet fyringsrunder på traditionelle Djøf-arbejdspladser, især i staten, og stagnation i kommunerne. Det har betydet, at disse arbejdsgivere ikke har taget så mange nyuddannede ind som før, og den private sektor har ikke kunnet opsuge flere års dimittendproduktion.”

Manglen på jobmuligheder har alvorlige konsekvenser for de nyuddannede, siger Henning Jørgensen.

”Indtrædelsesbarriererne til arbejdsmarkedet er de vanskeligste. Overvinder du ikke dem i en fart, kan du hurtigt opbruge dine to års dagpengeret, fordi der hele tiden kommer flere nyuddannede til. I arbejdsgiverøjne bliver du allerede efter et halvt år set som en, der ikke har samme kompetencer som nyuddannede,” siger Henning Jørgensen.

Generationsskifte på vej

Ikke blot er næsten 45 procent af de dagpenge-truede dimittender. Også blandt det seneste års nyuddannede djøfere er ledigheden voldsom: 43,7 procent i september.Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at universiteterne skal optage færre, siger Lars Munck.

”Om fire-fem år vil store årgange af djøfere forlade arbejdsmarkedet, og det vil give jobmuligheder. Samtidig viser alle prognoser og megatrends, at der er brug for stadig flere folk, der kan løse komplicerede opgaver,” siger Lars Munck.

Hos Djøf Studerende er formand Theis Simonsen heller ikke fortaler for at uddanne færre djøfere.

”Nogle af de klassiske uddannelser som statskundskab og offentlig administration skal blive bedre til at brede deres profiler ud – ellers uddannes der nok for mange. Men generelt tror jeg ikke, vi uddanner for mange højtuddannede. Lige nu er virksomhederne bare meget forsigtige med at ansætte. Det her er jo ikke bare en lavkonjunktur – det er en lavkonjunktur med en finanskrise oveni.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.