Studerende betaler for en god eksamen

24-10-2012
4 min.

Mange studerende betaler for privatundervisning – især på CBS. Men det er slet ikke nødvendigt, siger både CBS-prodekan og en af kursusudbyderne.

Bliv eksamensklar i arbejdsret for 499 kroner – tag skatteretskurset med i købet og betal kun 849 kroner. Virksomheden Aspiri lever af at sælge eksamensforberedende kurser til studerende. Og der er rift om pladserne.

En ny undersøgelse blandt knap 1.100 studerende, som Djøf har gennemført, viser, at mere end hver fjerde studerende køber sig til eksamenshjælp. På CBS har næsten hver anden studerende selv finansieret privatundervisning, der skal få dem gennem eksamen – gerne med en god karakter.

Aggressiv markedsføring

Men Sven Bislev, prodekan for uddannelserne på CBS, er godt og grundig træt af Aspiri, der i stor stil sælger ovennævnte og lignende kurser. Så træt, at CBS i et konkret tilfælde kontaktede Kammeradvokaten for at få stoppet Aspiris markedsføring over for de studerende.

”Det var den dag, da de førsteårsstuderende på økonomi havde fået en tre-døgns hjemmeopgave for, og Aspiri allerede et par timer efter udbød et kursus i at løse opgaven. Det fik mig virkelig op i det røde felt. De er meget aggressive i deres markedsføring. De sviner lokalerne til med deres brochurer, og de køber nogle af de studerende til at reklamere,” siger Sven Bislev.

Ekstra kurser er et skråplan

Det er et skråplan at købe sig til eksamenshjælp og slet ikke nødvendigt for at bestå eksamen, mener Sven Bislev. Den administrerende direktør for Aspiri, Stephan van Rensburg, er for så vidt enig. Han mener ikke, der er noget galt med underviserne på CBS, og han mener også, at de studerende kunne klare sig igennem uden Aspiris kurser.

”De kan sagtens komme igennem uden. Men de studerende har høje ambitioner, og de ser det som noget, de også gør,” siger Stephan van Rensburg.

Det medgiver David Schkolnik. Han læser cand.merc.aud. og har indtil videre brugt 5.000 – 10.000 kroner på kurser.

”Det handler nok også om et eget pres. Vi vil klare det bedst muligt og går efter de høje karakterer,” siger David Schkolnik.

En uges arbejde på 10 timer

Sven Bislev fornemmer også, at de studerende er meget karriereorienterede, og at mange har rundsave på albuerne.

”Men Aspiri udnytter de unges usikkerhed, som resulterer i, at de tænker: ’Når nu sidemakkeren køber sig til ekstra kurser, så må jeg nok også hellere’.”

Nej, de studerende er da bare smarte, lyder det fra Stephan van Rensburg.

”Hvorfor ikke købe sig til et weekendkursus, som de kan klare på 10 timer, hvor de ellers skulle have læst i en hel uge. Så kan de jo bruge den sparede tid på deres studiejob. Specielt på CBS har de regnet den ud.”

Kurser giver overblik

Sådanne tanker har David Schkolnik også haft. Det startede med, at han blev overflyttet fra Syddansk Universitet og var lidt bagefter.

”Jeg tænkte, det kunne give mig et større overblik. Vi har meget læsestof, og hvis man er for presset til at læse op, så er det jo fint at kunne tage sådan et kursus på en weekend. Og så er det også bare blevet en del af normen – især på HA-alm.,” siger David Schkolnik.

Men det er spild, mener Sven Bislev, og det kan heller ikke aflæses på eksamenskaraktererne, at man køber sig til eksamenshjælp. Tværtimod.

CBS: Vi er Danmarks fattigste

Men hvorfor er det blevet en del af normen, at man supplerer den øvrige undervisning med betalt undervisning – særligt på CBS?

Sven Bislev mener, den primære forklaring er, at der er nogle store hold på CBS, og at det betyder et godt kundepotentiale for Aspiri.

”Ligesom på jura kører vi med rigtig store hold, og hvis de kan få fingre i sådan et hold, så er det en rigtig god forretning for dem,” siger Sven Bislev.

Men er de store hold ikke netop problemet?”Vi er Danmarks fattigste universitet, og vi er nødt til at køre med store hold. Så den sociale kontakt mellem os og de studerende er ikke stor. Og det kan gøre dem usikre og dermed nemmere at få fat i for den kommercielle virksomhed,” siger Sven Bislev.

Men han slår endnu en gang fast, at det er overflødigt at købe sig til kurser.

Usikre studerende

Det er rigtigt, at CBS og jura har et stort potentiale for Aspiri, siger Stephan van Rensburg. Og det er ikke sådan, at de oplever mindre interesse fra andre studiesteder. Men han har en anden forklaring på den store tilstrømning af CBS-studerende, end Sven Bislev har.

”Vi kan ikke tilbyde det samme på de mere bløde studier, hvor man ikke kan sætte studiet på formel, og hvor der ikke er ét facit. Derfor har vi mange flere kurser, der er målrettet for eksempel de studerende på CBS,” siger Stephan van Rensburg.

Ifølge Djøfs undersøgelse er den væsentligste grund til, at de studerende vælger privat undervisning at ’undervisningens kvalitet var ikke tilstrækkelig i forhold til kravene til eksamen’. Men den bider Sven Bislev ikke på.

”Jeg vil fuldstændig afvise, at der er noget galt med kvaliteten af undervisningen. Vi er da også ret højt oppe i tilfredshed i de undersøgelser, vi gennemfører blandt de studerende. Jeg tror igen, det bunder i den usikkerhed, som Aspiri er med til at udnytte,” siger Sven Bislev. 

Og nu er CBS som noget nyt begyndt at udbyde opsummeringskurser for de studerende lige inden eksamen.

”Det gør vi for at imødegå den usikkerhed, som åbenbart trives blandt de studerende. Kurserne minder om de kurser, de betaler for – de er bare gratis,” siger Sven Bislev.

Han håber, det kan give de studerende en styrket tro på, at de godt kan klare eksamen – også uden at betale sig fra undervisning. Og så håber han, CBS kommer til at se lidt mindre til Aspiri.

Kommentarer

Lise Kok

24.10.2012 kl. 14.48

Jeg læste HD1 på weekendhold på CBS for et par år siden - eneste undervisningsform var forelæsning med ca. 100 mennesker. Manduktion var absolut nødvendigt i de fag hvor man enten synes faget var svært, eller hvor underviseren ikke var så dygtig til at formidle sit fag. Jeg er enig i DJØFs konklusion at undervisningens kvalitet ikke altid matcher kravene til eksamen. Dermed ikke sagt at dette altid var tilfældet - jeg har også på HD1 mødt fabelagtige undervisere, som forstod at formidle!

0 kommentarer
7
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Nina

24.10.2012 kl. 18.24

Jeg har benyttet mig af aspiri jurakursuser op til flere gange og er 100 % tilfreds. Lige meget hvad KU/CBS siger betyder et kursus 50 % mere undervisning i et fag, hvilket uden tvivl gør dig meget bedre til eksamen. Vi har meget lidt opgaveløsning i den meget akademiske undervisningen og når eksamen kommer, har man ikke øvet dét at løse en opgave - dette tilbyder aspiri. Man kan selvfølgelig selv sætte sig og løse gamle eksamensopgaver men det er trods alt meget mere givende at få det gennemgået og få gode fif til struktur osv.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Maria

24.10.2012 kl. 19.47

Jeg er på min side træt af forelæsere, der sviner Aspiri. Jeg har taget deres kurser tre gange, og har i alle tilfælde følt mig rigtig godt rustet til eksamen efterfølgende. Jeg blev ikke snydt eller røvet - jeg fik bare lidt ekstra hjælp. Jeg kunne sikkert have klaret mig igennem uden, men når der kun er forelæsninger i auditorier med 100+ studerende, kan man nogle gange godt føle sig lidt lost, og så er det da bare rart, at nogen udbyder de her kurser, i stedet for at man sidder i læseferien og river hårene ud af hovedet.
Jeg havde et fag hvor underviseren meldte sig syg, så vi stort set ingen undervisning fik, bogen var fuld af fejl og der ikke var nogen mulighed for at øve til eksamen - jeg bebrejdede ikke universitetet, men var bare taknemmelig for, at jeg også havde andre muligheder.
Måske Bislev skulle overveje, at når så mange tager Aspirikurser er det måske ikke de studerende, der er noget galt med. Hvorfor er vi mon så "usikre"?
Og hvilket argument er det lige, at Aspiri har "aggressiv markedsføring"? Skulle de hellere være hemmelige, så alle ikke har lige muligheder for at overveje, om det er noget, de vil melde sig til?
Det er ærgerligt, at Aspiri skal sables så meget ned, når alt hvad de tilbyder er et supplement og en hjælp til studiet. Er der mon nogen, der føler sig truffet?

0 kommentarer
6
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mikkel Pii Olesen

19.11.2012 kl. 10.39

Jeg har løsningen på problemet....

Opret en studenterdrevet organisation som udbyder studiehjælp til de studerende. Så slipper den studerende for at betale en formue og kan samtidigt få hjælp når eksamen presser på.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mb

28.11.2013 kl. 17.55

Det er en gammel artikel, men vil lige tiføje en pointe. Hvert semester bliver samtlige studerende tvunget til, at anskaffe de nyeste udgaver af bøgerne, da forlaget/forfatterne bytter lidt(med streg under lidt) rundt på kapitlerne. Personligt mener jeg, at denne udnyttelse af økonomisk svagt stillede, er dybt moralsk fokastelig. I mine øjne er det et reelt problem - ang den beskrevede situation omkring aspiri mfl. Så er det kun et problem for en lille gruppe af "pige fornærmede" undervisere på cbs.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Peter

29.03.2015 kl. 21.47

Ang. CBS. Nogle af vores undervisere er så dårlige til at formidle stoffet, at mange finder det som en joke. På en skole hvor man regner med kvalitet. Man er tvunget til at søge hjælp. Dekanen må se indad, der er jo tydeligvis et behov.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.