Psykisk arbejdsmiljø skal på MBA-pensum

10-10-2012
2 min.

Alle lederuddannelser skal undervise i psykisk arbejdsmiljø. Det mener Djøf og AC. Uddannelsesminister Morten Østergaard (RV) er enig, men vil ikke tvinge det ind.

En dårlig chef kan være lige så farlig for helbredet som en farlig maskine, der kan skære en arm af, og som derfor skal have en skærm på.

Men man sætter ikke skærme på chefer. I stedet skal de undervises i psykisk arbejdsmiljø på lederuddannelserne. Det vil være en gevinst for både medarbejdere, lederne selv, virksomhedens bundlinje og samfundet.

Sådan lød det fra arbejdsmarkedsordførerne fra SF og de radikale, Eigil Andersen og Nadeem Farooq, da Akademikernes Centralorganisation for nylig holdt konference om psykisk arbejdsmiljø.

Nu foreslår AC, at psykisk arbejdsmiljø skal skrives ind i bekendtgørelserne for diplomlederuddannelserne og MBA-uddannelserne.

”Rigtig mange af de henvendelser, vi får i Djøf om dårligt psykisk arbejdsmiljø, handler om konflikter, manglende trivsel og manglende forventningsafstemning på grund af utilstrækkelig ledelse og manglende håndtering af både egen og medarbejdernes stress,” siger Djøfs Lars Qvistgaard, som er formand for AC´s Arbejdsmiljøpolitiske Udvalg.

 

Morten Østergaard bakker moralsk op

Obligatorisk uddannelse i psykisk arbejdsmiljø vil kræve ændringer i bekendtgørelserne for diplomleder- og masteruddannelserne.

Det er uddannelsesminister Morten Østergaard (RV) dog ikke klar til.

”Jeg er helt enig i, at en god leder skal kunne skabe et godt arbejdsmiljø. Regeringen har et særligt fokus på psykisk arbejdsmiljø, og for mig lyder det oplagt at give studerende på en lederuddannelse undervisning i psykisk arbejdsmiljø,” siger han.

Men han mener til gengæld ikke, at ministeriet skal fastsætte flere regler for uddannelsernes indhold.

Vi får de bedste uddannelser, hvis vi fra politisk side holder os til at fastsætte de overordnede mål og rammer og overlader det til uddannelsesinstitutionerne at fylde dem ud, siger han.

”Det forventer jeg naturligvis sker i tæt samarbejde med studerende og aftagere, så de konkrete lederuddannelser sammensættes bedst muligt og afspejler arbejdsmarkedets behov,” understreger han.

 

Farlig cocktail

Kurt Klaudi Klausen, leder af Master of Public Management og Den Fleksible Master i offentlig ledelse på SDU, understreger, at hvis der er nogle lederuddannelser, som ikke har psykisk arbejdsmiljø på skemaet, så bør de få det i en fart – bekendtgørelse eller ej.”Det psykiske arbejdsmiljø er et ansvar på alle ledelsesniveauer. Så hvis det ikke indgår i alle lederuddannelser, bør det ind. Human Ressource Management er i forvejen et væsentligt fag på de lederuddannelser, jeg har ansvar for,” siger han.

I en tid med et enormt omstillingspres – og dermed forandring og usikkerhed, som er en farlig cocktail for arbejdsmiljøet – er det vigtigere end nogensinde at kunne lede de menneskelige ressourcer, understreger han.

Christian Tangkjær, vicedekan på CBS Master, mener ikke, man skal lægge flere bindinger ind i bekendtgørelsen.

Men dermed er ikke sagt, at psykisk arbejdsmiljø ikke er vigtigt, understreger han.

”Det er det. Det hører til topledelsens ansvar, og det indgår jo underliggende i alle lederuddannelser, fordi lederne får teorier om god ledelse, så der vil altid være masser af afsæt for deltagerne til at gå hjem og arbejde med det psykiske arbejdsmiljø i organisationen ud fra forskningsbaserede metoder.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.