"Penge er ikke alt"

10.10.2012

af

Søren K. Jensen er økonomichef hos Danmarks Statistik. Han laver masser af konsekvensberegninger for den private økonomi – men har ikke selv noget husholdningsbudget og træffer også uøkonomiske beslutninger.

Hvem sidder på den private pengekasse?

”Det er der ingen af os, der gør. Det er et fælles ansvar. Økonomer kan ellers godt lide, at man har placeret et entydigt ansvar, men det har vi ikke hjemme hos os. Vi klarer os på bedste kollektivistiske vis.”

Har – og bruger – du et husholdningsbudget?

”For 15 år siden, da vi købte hus, lavede vi både husholdningsbudget og likviditetsbudget og fulgte detaljeret op. Ikke fordi vi havde strengt brug for det, men vi gjorde det alligevel for overblikkets skyld. Siden er vores udgifter ikke vokset i takt med vores lønninger, så det gør vi ikke mere. Vi har en fin føling med vores økonomi alligevel.”

Læser du tilbudsaviser og går efter ugens tilbud?

”Vi går tit tilbudsaviserne igennem – Irma, SuperBrugsen, Netto og Aldi. Vi lader dem ikke styre, hvad vi skal spise i denne uge, men vi læser dem og ser, om der er gode tilbud, og så køber vi stort ind. Det er jo rart at gøre en god handel.”

Pris eller kvalitet?

”Pris er en vigtig parameter, men hvis man vil have kvalitet, så koster det tit noget mere. Det afhænger meget af, hvad du skal købe. Hvis du vil have et stykke værktøj, kan det godt betale sig at give lidt mere. Men med tøj er der ikke altid den store forskel ud over en detalje i designet.”

Får børnene lommepenge?

”For nylig er vi begyndt med egentlige lommepenge til den yngste. Han får 200 kroner om måneden for at gå ud med affaldsposen. På et tidspunkt begyndte det at knibe med initiativet, og så indførte vi en bonusordning med en 50’er oveni ud fra en vurdering af indsatsen – som en slags resultatløn. Det virkede faktisk. Nu kommer skraldet ud. Og han får sine lommepenge.”

Hvor stor en rolle spiller økonomien i de beslutninger, du tager?

”Jeg regner altid igennem, hvad den økonomiske konsekvens er af det, vi laver. Men det betyder ikke, at økonomien er den styrende faktor for, hvad vi laver. Da vi lagde lån om for nylig, regnede jeg det hele igennem. Det gav mig et overblik, som jeg ikke fik fra bankrådgiveren.”

Hvad mener du om udsagnet ’Penge er ikke alt’?

”Penge er ikke alt, men de er meget rare at have. Det, man giver ud, er ikke nødvendigvis det vigtigste. Det vigtigste er, hvad man får, og at man føler, at man får noget for sine penge. Man skal heller ikke udelukkende gå efter at få en høj løn, når man vælger job. Det er også andre ting, der spiller ind, fx om man er glad for at tage på arbejde. Af den grund har jeg foretaget flere uøkonomiske beslutninger i tidens løb.

Søren K. Jensen er økonomichef i Danmarks Statistik. Privat bor han i Vedbæk, er gift og far til to drenge på 13 og 16 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet