Sådan netværker du dig til private job

22-10-2012
4 min.

Hellere via netværk end opslag. Det er tendensen for små private firmaers rekruttering. Brug masser af tid på dit netværk, lyder rådet til jobsøgende.

Hvis du vil have job i et mindre privat firma, er det ikke stillingsopslag og jobdatabaser, du skal bruge al din tid på. Mange af stillingerne i de små og mellemstore virksomheder er nemlig usynlige – medmindre du kender nogen, der kender nogen.

Vejen ind går snarere gennem netværk end gængse ansøgninger. Det bekræftes af en undersøgelse fra konsulenthuset Ballisager, der er privat jobaktør og arbejder med rekruttering.

Konsulentfirmaet har spurgt 586 offentlige og private firmaer, hvordan de fandt deres senest ansatte medarbejder, og blandt de små firmaer med under 50 medarbejdere er mønsteret tydeligt: 55 procent har brugt forskellige former for netværk til at skaffe kandidater, mens 42 procent slog stillingen op i et traditionelt jobopslag.

Disponér dine kræfter

Derfor skal man som jobsøgende nøje overveje, hvordan man bruger sin energi, forklarer konsulenthusets direktør, Morten Ballisager.

”Mange har det bedst med opslåede stillinger. Men hvis man skal være rationel, skal man disponere tiden. Jeg vil sige, at man gerne skal bruge halvdelen af sin tid på netværksaktiviteter.”

For at få udbytte af sit netværk skal man ifølge Morten Ballisager kunne tre ting: danne sig et overblik over netværket, arbejde med det og udvide det.

Alle har et netværk

En god måde at få overblik over sit netværk på er at gøre det visuelt: Via pen og papir, ved hjælp af LinkedIn eller ved at bruge et mindmap-værktøj som Freemind.

Uanset metoden handler det om at få øjnene op for, hvor mange mennesker man egentlig møder i vidt forskellige sammenhænge i hverdagen.

Ikke mindst for dimittender er visualisering af netværket en god idé, siger Thomas Kantsø, udviklingskonsulent i Djøfs Karriere- og Kompetencecenter.

”Nyuddannede siger ofte, at de ikke synes, de har noget netværk.  Men når vi giver os til at kortlægge, hvem de kender, viser det sig, at alle har et netværk.”

Arbejd på andres vegne

Næste skridt er så at arbejde med netværket – at bruge sine relationer.

”Som jobsøgende handler det for det første om at kommunikere klart, at man leder efter arbejde. Vi har så dynamisk et arbejdsmarked i Danmark, at det er helt almindeligt at stå i en jobsøgningssituation, og derfor er der ingen grund til at skjule det,” siger Morten Ballisager.

Dernæst skal man trække på de ressourcer, som éns netværk har.

”Hvis du kender en, der arbejder et interessant sted, så prøv at bede om et kaffemøde: ’Det, I laver, lyder spændende. Vil du ikke fortælle mig noget mere om det?’,” lyder rådet fra Morten Ballisager.

Han understreger i næste åndedrag, at netværksarbejde ikke bare handler om at præsentere sig selv. Gensidighed er et nøgleord.

”Du skal selv give for at kunne modtage. Hvis folk i dit netværk er på jagt efter et nyt job, så send forespørgslen videre til relevante personer, du kender. Arbejd på andres vegne – på den måde bliver du én, folk gerne vil flashe over for deres netværk.”

Op af sofaen

Det tredje punkt på den gode netværkers dagsorden er at udvide sin kreds af relationer. F.eks. afdækker visualiseringen af netværket måske nogle mangler.”Man skal ikke bare se på, hvem man kender – men også på, om der er huller i éns netværk. Er der det, skal man turde sætte sig selv i spil og tage kontakt til folk, man ikke kender. Har du en drøm om at arbejde for Danfoss, må du finde ud af, hvem du bør kende dér. Er du selv cand.ling.merc., så find en cand.ling.merc. i virksomheden og spørg, hvad opgaverne går ud på, og hvordan vedkommende selv kom ind,” forklarer Thomas Kantsø.

Kort sagt drejer det sig om at bringe sig selv i situationer, hvor man kan møde andre. Og det behøver ikke være konferencer eller deciderede netværksarrangementer, pointerer Morten Ballisager.

”Det eneste sted, man ikke kan netværke, er i sofaen. Det kan du derimod i tennisklubben, ved at tage en tørn i en forældrebestyrelse eller ved at hjælpe til, når der skal arbejdes frivilligt en lørdag i børnehaven. Og tag med til onkel Mogens' fødselsdag. Selv om det plejer at være kedeligt, kan du også møde folk dér.”

Ingen lette smutveje

Det lyder tidskrævende – og det er det også, pointerer Morten Ballisager.

”Det kan godt opleves som en langstrakt proces at opbygge og vedligeholde sit netværk. Man er nødt til at arbejde på alle tre fronter samtidig: Når man har skaffet sig overblik over sine relationer, skal man bruge dem – og når man har udvidet sit netværk, skal man danne sig et nyt overblik. Der er ingen quick fixes.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.