Kvinder opfattes som sexobjekter

24-10-2012
4 min.

To videnskabelige studier bekræfter nu antagelsen om, at kvinder ofte opfattes som objekter, mens mænd i højere grad opfattes som individer.

Kvinder er sexobjekter! Vi har alle hørt det før, men nu har to videnskabelige studier vist, at der er noget om snakken, og at det faktisk er sådan, kvinder ofte opfattes.

På et universitet i Bruxelles har et team med psykologen Phillippe Bernard i spidsen påvist, at letpåklædte kvinder bliver opfattet som objekter, mens letpåklædte mænd bliver set som personer.

Psykologerne anvendte en psykologisk metode, som kaldes the inversion effect. Metoden går ud på at vise forsøgspersoner billeder, der vender på hovedet. Det gør det vanskeligere at genkende mennesker og ansigter, mens det ikke er noget problem at genkende objekter som bygninger og biler.

Billeder af mænd og kvinder i undertøj eller badetøj blev vist til 78 forsøgspersoner. Efterfølgende blev billederne vendt på hovedet, og forsøgspersonerne skulle så prøve at genkende personerne på billederne.

Resultatet var, at forsøgspersonerne havde svært ved at genkende mændene, når de blev vendt på hovedet. Dette var ikke tilfældet med billederne af de letpåklædte kvinder, hvor det ikke gjorde den store forskel, om billederne blev vendt på hovedet eller ej.

Psykologerne konkluderede, at mænd bliver opfattet som personer, mens kvinder i højere grad bliver opfattet som objekter. Ifølge Sarah Gervais, professor i psykologi fra Nebraska Universitet, var det mest overraskende, at denne forskel ikke alene kan tilskrives mænds opfattelse af kvinder: Kvinder opfatter andre kvinder på nøjagtigt samme måde. 

En potentiel partner

Forklaringen er ifølge Sarah Gervais, at mænd opfatter kvinder som objekter, fordi de betragter dem som potentielle seksuelle partnere. Kvinder gør det, fordi de opfatter andre kvinder som konkurrenter.

Et andet studie fra Nebraska Universitet nåede frem til den samme konklusion. Igen skulle forsøgspersoner se på billeder af mænd og kvinder. I dette forsøg havde de dog tøj på, så deres kønsspecifikke kropsdele ikke var umiddelbart genkendelige.

Psykologerne gjorde også brug af en anden psykologisk metode i den måde, billederne blev vist på. Når mennesker ser på ting, vil hjernen enten opfatte det, vi ser, som én enhed (global processing, red.) eller som en samling af flere enkeltdele (local processing, red.). Ifølge Sarah Gervais vil mennesker normalt opfatte objekter som en samling af enkeltdele, mens personer bliver opfattet som én enhed.

83 studerende fik vist billeder af menneskekroppe. Senere fik de vist billeder af de samme kroppe samt billeder af enkelte kropsdele. Forsøget viste, at forsøgspersonerne huskede kvinder bedre, når de kun så en del af deres krop – fx bryster eller ben. De huskede mændene bedst, når de så hele kroppen. Psykologerne konkluderede, at mennesker opfatter kvinder på samme måde som ”døde” objekter: Som en samling af enkeltdele.

”Vi opfatter ikke mennesker som enkeltdele, undtagen når det gælder kvinder, og det er virkelig bemærkelsesværdigt,” siger Sarah Gervais og tilføjer, at der stadig er mange ubesvarede spørgsmål. Fx hvordan homoseksuelle opfatter kvinder, eller hvordan fædre opfatter døtre. 

Et kulturelt perspektiv

Spørgsmålet er, om den vestlige opfattelse af kvinder er den samme i andre kulturer. Socialpsykolog Jens Förster fra Amsterdam Universitet tror, opfattelsen af kvinder er anderledes i asiatiske samfund, hvor individets rolle er underordnet gruppen. Det kan betyde, at opfattelsen af den enkelte kvinde er anderledes.

Der er dog indikationer på, at kvinder opfattes ens – som sexobjekter – i hele verden. I 1989 undersøgte psykologen David Buss fra Michigan Universitet 37 forskellige kulturer og fandt frem til, at hvad angår sex og partnerskab, har mænd og kvinder en tendens til at anvende stereotypiske karakteristika i forhold til køn. Disse resultater bekræfter ikke, at kvinder opfattes som sexobjekter, men på at der fokuseres på bestemte kropsdele på tværs af kulturer.Ifølge Jens Förster er næste skridt at finde ud af, om opfattelsen af kvinder som sexobjekter betyder, at de bliver behandlet anderledes end mænd. Hvis det er tilfældet, bør det være muligt at ændre, da opfattelsen af kvinder som objekter ikke kan være noget medfødt.

”Vi kan aflære det, som en dårlig vane,” siger Jens Förster.

Neurologen Gerhard Roth fra Bremens Universitet er uenig. Ifølge ham kan menneskers fokusering på bestemte kvindelige kropsdele være stærkere eller svagere afhængig af kultur, men det er et karakteristika, som ikke kan negligeres.

Der findes ingen direkte sammenlignelig neurobiologisk forskning på området, men det er muligt at iagttage ubevidste reaktioner i de fjerneste afkroge af hjernen, når noget forekommer attraktivt, og dette er kraftigt påvirket af kønshormoner som oxytocin og testosteron.

Så selvom resultaterne af de to studier påviser, at kvinder opfattes som objekter, så mangler vi at finde ud af, hvilke konsekvenser det har for mænd og kvinders adfærd.  

Oversættelse af Mikkel Krogh

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.