Ekspert i løgn

10-10-2012
2 min.

Cand.scient.pol. Michael Sjøberg er medstifter af firmaet Human Advisor, som bl.a. underviser advokater i at aflæse kropssprog og opdage løgne.

Michael Sjøberg viser et videoklip med den svenske konge, der bliver interviewet om sit mulige og meget omdiskuterede besøg på en stripklub. Kongen vender hele kroppen væk fra kameraet, og han ligner en, der er på vej ud af lokalet.

”Folks fødder og ben er noget af det mest oversete, når vi taler om kropssprog. Man kan virkelig læse meget ud af dem. Fx i videoen her, hvor kongens ben tydeligvis signalerer, at han gerne vil ud af situationen,” fortæller Michael Sjøberg.

I studietiden var han som reserveofficer med til at grundlægge Forsvarets koncept for håndtering af gidselsituationer. Det er bl.a. kompetencer derfra, som han i dag bruger i firmaet.

”Vi har to dele i Human Advisor. Den ene er vores sikkerhedsdel, som primært er rådgivning til eksporterende virksomheder og ngo’er om, hvordan de bedst passer på deres medarbejdere i udlandet. Bl.a. i forhold til kidnapninger og tilbageholdelser. Den anden del er der, hvor vi uddanner folk i løgnedetektion, og hvordan man aflæser kropssprog,” fortæller Michael Sjøberg.

Han fortæller, at advokater bruger teknikkerne til at opdage løgne og ømme punkter under vidneafhøringer, men også i forhold til hvordan advokaten selv kan virke mere overbevisende i retssalen. Desuden er det en stor fordel at kunne aflæse kropssprog i forhandlingssituationer.

Michael Sjøberg understreger, at der ikke er nogen magisk formel for at aflæse en anden person. Det drejer sig om at skabe et helhedsindtryk af personens væremåde, udtalelser, baggrund og den kontekst, personen er i. Der er dog visse fysisk tegn, man kan forholde sig til.

”Fx tager mange mennesker sig til halsen eller ansigtet, når de lyver. Det er beroligende adfærd, som er styret af din pattedyrshjerne og meget svært at styre. Man skal dog passe på med at konkludere noget ud fra et enkelt tegn, sådan fungerer det bare ikke. Vi lærer altid folk at kigge efter rækker eller klumper af tegn,” siger Michael Sjøberg. 

Kan du nævne en kendt person, som er svær at læse?

”I betragtning af hvor hårde indicier der er mod Lance Armstrong, så synes jeg, han er rigtig svær at læse.”

Bruger du dine kundskaber i privatlivet?

”Min hustru er også uddannet i de her ting, så vi er heldigvis remis. Hvis vi bruger det på hjemmefronten, gør vi det på en positiv måde. Det er dog meget begrænset.”Hvad er det allervigtigste for at kunne aflæse et andet menneske?

”Det er at øve sig i aktivt at observere andres kropssprog – og så lytte til mavefornemmelsen.”

Hvem bruger løgnedetektionskurserne?

”Vi har rigtig mange af de store og mellemstore danske advokatfirmaer. Vi har også revisionsvirksomheder som kunder og så småt også nogle af mediehusene, som sender deres journalister på kursus.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.