Din topleder er mindre stresset end dig

02-10-2012
1 min.

Lønnen stiger, positionen er højere, men stressen falder. Toplederne føler sig mindre stressede end andre.

Jo mere du stiger i graderne, jo mere stiger ansvaret og kravene. Det er det klassiske billede af ledere i magtfulde positioner. Men når det gælder stress-niveauet, er det lige omvendt. Sidder du på en toplederpost, er du mindre stresset end andre.

Det viser en Harvard-undersøgelse blandt embedsmænd og militæransatte. Ifølge undersøgelsen føler cheferne sig mindre stressede, og samtidig har de også et lavere niveau af stresshormonet kortisol i blodet.

Forklaringen på chefernes lavere stressniveau er, at de har en betydelig højere grad af kontrol over deres egen arbejdssituation.

Gælder kun topledere

Når det gælder topledere, passer billedet fint på Djøfs seneste stressundersøgelse, der viser, at toplederne føler sig markant mindre stressede end andre, siger chefkonsulent i Djøf, Lisbeth Kjersgård.

”Men til gengæld føler mellemlederne sig lige så stressede som ikke-lederne. Det hænger blandt andet sammen med, at de befinder sig i et krydspres mellem øverste ledelse og medarbejdere,” siger Lisbeth Kjersgård.

Men ligesom den amerikanske undersøgelse viser, mener hun også, at topledernes lavere stressniveau hænger sammen med øget kontrol og indflydelse.

”Men det kan også spille ind, at de mellemledere, der bliver forfremmet til topledere, er dem, som har en ekstraordinært høj stresstærskel og trives med konstante forandringer,” siger Lisbeth Kjersgård.

Ifølge Djøfs tidligere stress-undersøgelser tegner billedet på stress sig således:

Kvinde
Mellemleder eller ikke leder
40-49 år
Hjemmeboende børn
Mand
Topleder
Over 50 år
Ingen hjemmeboende børn

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.