Danske ledere skal ud af andedammen

09-10-2012
2 min.

Om ti år vil et studieophold være et krav på alle danske lederuddannelser, siger professor på Singapore Management University, Jørgen Ørstrøm Møller.

Om ti år vil et studieophold i udlandet være et krav på alle danske lederuddannelser.

Det forudser tidligere ambassadør og departementschef i Udenrigsministeriet, professor på Singapore Management University Jørgen Ørstrøm Møller.

”Det er ikke slået igennem i det danske samfund, at vores fremtid afhænger af, om vi forstår væksten i Asien og andre dele af verden som drivkraften i den økonomiske udvikling i Danmark,” siger han.

Nyt pensum

Pensum på lederuddannelserne vil også ændre sig fundamentalt, fastslår han.

Vi vil se en ny og langt mere samfundsorienteret version af faget Good Corporate Governance. Fag som psykologi, antropologi, sociologi og mellemfolkelig forståelse vil også stå på pensumlisten.

Global lavvækst, regional reshoring og paradigmeskift i kapitaldannelsen vil være store temaer på lederuddannelserne.

Det er vigtige udviklingstræk i den globaliserede økonomi, som danske virksomhedsledere skal skynde sig at blive kloge på.

Uddannelser ikke internationale nok

Danske uddannelser er slet ikke nok globale og internationale, mener Ørstrøm Møller.

"Det skyldes bl.a., at vi mangler virksomhedsledere, som går på banen og forklarer, hvad det er, vi skal leve af i fremtiden og finansiere velfærdsstaten med."

I fremtidens globale økonomi bliver der to hovedudfordringer: Viden og knaphed på råvarer.

”Viden bliver den vigtigste produktionsfaktor. Og den rigelige tilgang til råvarer, vi hidtil har haft, bliver afløst af knaphed på råvarer,” siger han.”Fremtidens virksomheder vil samle sig i klynger eller grupper på tværs af kontinenter, men holdt sammen af fælles værdinormer – ikke et bestemt lands kulturnormer, men fælles inkluderende normer baseret på en erkendelse af, at man kun ved at gå sammen og dele med hinanden gensidigt får bedre adgang til den internationale talentmasse og de knappe råvarer.”

Det bliver af meget stor betydning for danske virksomhedsledere, fastslår han. For uanset hvad er fem millioner danskere ikke kritisk masse til at finde nok talenter i.”

Trist skattesmæk

Ørstrøm Møllers mener, at vi stadig er for indadskuende, nærmest provinsielle, i Danmark.

”Vores uddannelser er for lidt internationale, og det interesserer simpelthen ikke danskere nok at komme ud og få en international uddannelse. Det interesserer heller ikke arbejdsgiverne, som ellers skulle tage imod dem med kyshånd, når de kommer hjem,” siger han.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.