Børn af akademikere er åbne og bekymrede

9.10.2012

af

Der følger særlige personlighedstræk med at være barn af akademikere. Det giver børnene fortrin, når de senere skal ud på arbejdsmarkedet.

Børn af højtuddannede er kendetegnet ved nogle særlige personlighedstræk. Det viser en ny rapport fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der har fulgt 6.000 børn siden deres fødsel.

Ifølge undersøgelsen er unge af højtuddannede forældre:

  • Mere udadvendte
  • Mere godmodige
  • Mere åbne
  • Mere bekymrede
  • Mere risikovillige

    Undersøgelsen viser også, at der er en positiv sammenhæng mellem ovennævnte personlighedstræk, færdigheder og de unges resultater i skolen.

    Og det gælder også den videre karriere, siger sociologiprofessor Mads Meier Jæger fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet.

    ”Børn af højtuddannede er ofte også samvittighedsfulde. De går op i deres arbejde. De leverer til tiden. De tager ansvar. Og tidligere undersøgelser viser, at de dermed kommer til at tjene mere.”

    De særlige personlighedstræk kommer ind allerede med modermælken.

    ”Selvfølgelige er der en genetisk komponent i personlighedstrækkene. Men miljøet betyder helt vildt meget. Den måde, vi lærer på, er ved at imitere andre. Så hvis vores forældre er samvittighedsfulde og tager ansvar, så gør vi det også,” siger Mads Meier Jæger.

    Mere snak og mere nærvær

    Men hvad er det så, der adskiller de højtuddannede forældre fra de lavtuddannede ud over uddannelse, job og typisk også indtjening? De er, måske overraskende, mere sammen med deres børn, siger Mads Meier Jæger.

    ”Højtuddannede arbejder ganske vist meget. Men vi prioriterer også vores børn højt. Vi er meget mere sammen med dem, når vi har fri.”

    Og det er vel at mærke ikke foran fjernsynet, siger han.

    De højtuddannede taler også mere med deres børn. Mads Meier Jæger fortæller om en amerikansk undersøgelse, hvor der blev sat en båndoptager op i hjemmene hos både højtuddannede og lavtuddannede med småbørn.

    ”Det viste sig, at de højtuddannede talte og pludrede meget mere med deres babyer. Det, de sagde, havde også et meget højere lixtal. Og små børn suger til sig som svampe, fra de er helt små.”

    Tænk vugge til grav

    Men hvis vi skal bryde den sociale arv, hvad skal der så til, for at børn af lavtuddannede bliver udstyret med samme personlighedstræk som højuddannedes børn og dermed klarer sig bedre både i skolen og i den videre karriere?

    ”Ja, det er et rigtig godt spørgsmål. Det bliver jo ikke løst ved at forære de lavtuddannede en masse hyldemeter bøger, fordi forskningen viser, at børn fra hjem med mange bøger får højere uddannelser. Men det er da et skridt på vejen, at børnehaverne nu er lagt ind under Undervisningsministeriet. Nu mangler vi bare sundhedsplejerskerne også – for det er vigtigt at tænke helt fra før vuggetiden, hvis vi skal bryde den sociale arv,” siger Mads Meier Jæger, der for nylig har fået en stor EU-bevilling til at forske i, hvorfor børn arver deres forældres dårlige livsstil og sociale problemer.

    Artiklen fortsætter efter annoncen

    Ledige stillinger

    ANNONCE

    Kommentarer

    Julie
    11 år siden
    Hvad er det, der bekymre vores børn - og hvorfor er akademikerbørn mere bekymrede end andre børnegrupper?
    Thomas
    11 år siden
    Ihhh hvor er vi fantastiste ---- lige lovlig selvsmagende og rygklappende artikel. Kunne det også være sådan, at akademikerer er mere hysteriske i for hold til deres børn, når det gælder alt fra brug af cykelhjelm til groteske krav om, at mad, der indtages i en daginstitution aldrig skal have set skyggen af sukker og helst være produceret af økologer med halm i træskoene (sarkasme kan være anvendt). En undersøgelse af det misforståede opgør med almindelig sund fornuft til fordel for småreligiøst hysteri ift poderne, kunne være særdeles relevant.....