Spændende muligheder og oplevelser

11-01-2012
3 min.

Rikke Hjuler Mikkelsen er Region Midtjyllands repræsentant i Kina.

Rikke Hjuler Mikkelsen og en kinesisk assistent udgør Region Midtjyllands repræsentation i Shanghai. Den midtjyske repræsentation har siden 2003 været drivkraft i samarbejdsprojekter mellem midtjyske virksomheder og institutioner og kinesiske partnere.

”Vi kan hjælpe virksomheder med at finde samarbejdspartnere herude, men vi tilbyder ikke egentlig erhvervsstøtte. Vi laver heller ikke markedsanalyser – den kommercielle del står konsulatet, innovationscentret og eksportrådet for. Vi kan støtte økonomisk, hvis det er koblet til innovation og forskning, og der er en offentlig dansk partner med i projektet, fx et universitet,” siger Rikke Hjuler Mikkelsen.

I øjeblikket er der flere samarbejdsprojekter på ældre- og handicapområdet, hvor midtjyske institutioner og hjælpemiddelvirksomheder byder ind med erfaring og viden om produkter og genoptræning. Mens kineserne kan tilbyde viden og erfaring med fx akupunktur og neurokirurgi.

”Kina har fået større fokus på ældre- og handicapområdet. Det er en erkendelse af, at hvis man skal sørge for at holde folk tilfredse i landet, bliver man nødt til at gøre noget for den del af befolkningen.”

Privilegeret tilværelse

Rikke Hjuler Mikkelsen havde allerede boet to år i Shanghai, inden hun fik jobbet som Midtjyllands repræsentant i Shanghai. Hendes mand er ingeniør og udstationeret for en amerikansk virksomhed. Med to små børn, hvor den sidste er født i Kina, var der i starten nok at se til, men efterhånden blev det trivielt at gå hjemme.

”Når jobbet har fyldt meget i ens tilværelse i Danmark, er det svært pludselig ikke at have et arbejde. I starten var det dejligt at kunne rejse, have tid til børnene og læse kinesisk, men efterhånden fik jeg lyst til igen at få et job at rive i. Så da Region Midtjylland søgte en repræsentant, slog jeg til og fik jobbet,” siger Rikke Hjuler Mikkelsen.

Tiden i Kina har været udfordrende og berigende. Billedet af Kina og kinesere blev udfordret fra starten. Hvor hun tidligere betragtede Kina som et kæmpeland med massive menneskerettighedsproblemer – ser hun i dag et fremadstormende samfund med en åben og venlig befolkning.”Jeg har fået et meget mere nuanceret forhold til Kina. Man oplever jo ikke undertrykkelse. Folk er venlige og åbne. Selvfølgelig har Kina sine udfordringer på flere områder, men jeg er meget positivt overrasket,” siger Rikke Hjuler Mikkelsen.

Alt har dog ikke været en dans på roser fra dag ét. Det tager tid at etablere en ny tilværelse så langt væk hjemmefra. Det var et fuldtidsarbejde at falde til og sørge for, at børnene trives i en international børnehave. I dag betragter hun dog livet i Kina som en privilegeret tilværelse.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at man lever en ret privilegeret tilværelse herude. Det er dejligt, når man tænker på, hvordan man ræser rundt for at klare alt det daglige derhjemme med to fuldtidsjobs. Det sværeste er nok, at man nogle gange får lidt Kina-kuller. Man tænker, at nu har jeg fat i samfundet, og jeg ved, hvad det går ud på. Men så sker der noget, hvor man tænker OK – det fattede jeg ikke noget af,” siger Rikke Hjuler Mikkelsen og fortsætter:

”Vi er jo ikke integreret i det kinesiske samfund, men lever lidt i en expat-boble. På den måde er det jo lidt, som når man tager til Afrika, hvor man lever adskilt fra det omkringliggende samfund.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.