Landets første kommunale whistleblowerordning

03-01-2012
1 min.
Medarbejderne takkede nej til whistleblowerordning, men nu er ’sladretelefonen’ indført i Frederiksberg Kommune. Illustration:Mikkel Henssel

Nu kan borgere og alle andre anonymt anmelde ulovligheder i Frederiksberg Kommune. Medarbejderne er skeptiske.

Først sagde medarbejderne nej tak. De ville ikke have en anonym ’sladretelefon’, som alle udefra kunne ringe til med beskyldninger mod Frederiksberg Kommunes ansatte uden at lægge navn til. ’Anonymt angiveri’ kaldte de det.

Men nu er den der: Frederiksbergs 2. viceborgmester Katrine Lester (S) meddeler, at man har indført landets første whistleblowerordning i hele den offentlige sektor. Her kan borgere, virksomheder og kommunens egne ansatte melde det, hvis de kender til ulovligheder eller alvorlige regelbrud hos leverandører eller ansatte i kommunen.

Ordningen skal sikre, at man ikke skal frygte repressalier, fx hvis det er ens egen chef, den er gal med.

Forbilledet er den private sektor, hvor op mod 100 større virksomheder i dag har indført whistleblowerordninger for at fange snyd, svindel, korruption og nepotisme.

Ked af signalværdien

Djøf-tillidsrepræsentant og formand for AC-klubben i Frederiksberg Kommune, Steffen Steinberg, mener dog ikke, at man kan kalde det en egentlig whistleblowerordning.

”Behandlingen af henvendelser foregår som en integreret del af den almindelige administration og ikke af en uafhængig instans – og jeg er ærlig talt ked af signalværdien i ordningen, for der er i forvejen mange andre måder, hvorpå man kan få mulige strafbare forhold og grovere overtrædelser frem i lyset i den offentlige sektor,” forklarer han.”Men det er da godt at få klarere retningslinjer for, hvordan kommunen bl.a. tackler anonyme henvendelser. Det var også derfor, at vi medarbejdere endte med at tage den endelige model for ordningen til efterretning,” siger han.

Alle henvendelser vil blive vurderet af den juridiske chef i Frederiksberg Kommune. Kun ulovligheder og grove overtrædelser af regler falder ind under ordningen. Andet vil blive afvist.

Københavns Kommune er på vej med en tilsvarende ordning.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.