Kinas udfordringer

11.1.2012

af

Voksende ulighed, ældrebyrde, forurening og manglende demokratiske reformer. Kina står overfor store udfordringer i fremtiden.

Selvom der ikke er udsigt til, at Kinas økonomiske optur stopper lige foreløbig, står landet overfor nogle udfordringer, som på sigt kan skabe kæmpe problemer.

Den Internationale Valutafond har for nyligt advaret om en mulig boligboble i de største byer, og flere af lokalregeringerne har de senere år investeret så flittigt, at der er skabt enorme gældsætninger.

Forskellen mellem rig og fattig er eksploderet de sidste ti år og ressourcerne er i dag mere ulige fordelt i Kina end i USA.

”Kina har udviklet sig fra et meget egalitært samfund til et meget ulige samfund. Det er næsten latinamerikanske tilstande. Der er store forskelle mellem land og by, mellem Øst og Vest og mellem byboere og migrantarbejdere,” siger Kjeld Erik Brødsgaard, Kina-ekspert og professor på CBS.

Udviklingen bekymrer kommunistpartiet, som ifølge landets nye femårsplan vil iværksætte initiativer, der skal mindske den økonomiske ulighed, så den sociale stabilitet bevares.

Kina begynder også at mærke de negative konsekvenser af et-barnspolitikken. Landet står overfor en ældrebyrde, der får den tilsvarende problematik i Danmark til at blegne. Det skønnes, at knap en fjerdedel af landets befolkning i 2025 vil være over 60 år. Og det bliver en stor udfordring for landets mange enebørn at køre karriere på fuld kraft samtidig med, at de skal tage sig af deres forældre, som traditionen foreskriver. Ligesom det er et problem for efterspørgslen på hjemmemarkedet, at de karrierebevidste unge sparer en stor del af deres indkomst op, så de har råd til at sikre forældrene en værdig alderdom.

Der arbejdes derfor på at finde velfærdsløsninger, der dels kan sikre, at de unge koncentrerer sig om at arbejde, og dels at de i højere grad forbruger i stedet for at spare op. Særligt efter finanskrisens indtog i Vesten er den fortsatte vækst i hjemmemarkedet blevet helt afgørende for at holde de økonomiske hjul i gang.

”Der er ingen tvivl om, at Kina vil indføre velfærdsydelser, som fx sundhedsforsikringer og pensioner. Og de er meget interesserede i den skandinaviske velfærdsmodel, som, de synes, er ren socialisme,” siger Kjeld Erik Brødsgaard.

Grøn energi

Forurening er en anden af Kinas store udfordringer. Forureningen i de største byer er nu så slem, at det skaber store helbredsmæssige problemer for befolkningen. Alvoren er gået op for den kinesiske regering, som ifølge den seneste femårsplan planlægger at poste yderligere milliarder i udvikling og forskning indenfor Green-Tech og alternative energikilder. Og landets grønne satsning kan da også allerede registreres i byer som Shanghai, hvor el-drevne knallerter efterhånden har udkonkurreret de benzindrevne, og hvor byens tage er plastret til med solfangere.

”Kina er det land i verden, som investerer mest i grøn teknologi. To af verdens tre største vindmølleproducenter er kinesiske. Og de satser også kraftigt på solceller, hvor de er ved at udkonkurrere amerikanske virksomheder. Der sker virkeligt meget på det område,” siger Kjeld Erik Brødsgaard.

Manglende politiske reformer

Endelig slås Kina med stigende krav om øget demokrati og fortsatte problemer på menneskerettighedsområdet.

”De politiske reformer er gået i stå siden 2009. Det hænger dels sammen med den globale økonomiske krise, hvor man har mistet tiltro til Vestens løsninger. Og dels at magtspillet er i fuld gang op til den 18. partikongres, hvor der skal vælges ny ledelse i landet. Der er ikke nogen, der kommer med udspil til nye politiske reformer i sådan en proces. Efter partikongressen kan man dog godt forestille sig, der kommer gang i reformerne igen,” siger Kjeld Erik Brødsgaard.

Derudover er der udfordringerne i Tibet og Xinjiang provinsen, hvor selvstændighedsbevægelser kontinuerligt udfordrer centralregeringen. Og det er mere end svært at få klare svar på, hvad den kinesiske regering har tænkt sig at gøre for at løse disse problemstillinger. Det mest sandsynlige er, at menneskerettigheder vil vedblive med at være et ømt punkt for Kina i mange år fremover, selvom den internationale kritik højst sandsynligt vil blive nedtonet fra officielt hold i takt med, at både USA og Europa bliver mere og mere økonomisk afhængige af Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Bo
8 år siden
Tak