Jobjagt i Kina

11-01-2012
3 min.

Har du svært ved at få foden indenfor på det danske arbejdsmarked, eller drømmer du bare om en karriere i udlandet, så er Kina måske en mulighed? Djøfbladet har mødt 27-årige Signe Fosgaard, der tog chancen og fik job i Shanghai.

Den økonomiske vækst i Kina giver jobmuligheder for veluddannede danskere, der er klar til at tage springet. Selv nyuddannede og dem med begrænset erhvervserfaring har gode muligheder for at få foden ind på det kinesiske jobmarked. I hvert fald hvis de er villige til at starte på lokale kontrakter uden den sikkerhed og de vilkår, de kender fra det danske arbejdsmarked. Det hævder flere danske erhvervsrådgivere, djøfbladet har talt med.

Særligt for kandidater med erhvervsrettede uddannelser, som cand.merc.ere og økonomer er mulighederne gode. De fleste jobs findes i de store byer på østkysten, hvor der er masser af vestlige virksomheder og store expat-miljøer (udlændinge-miljøer, red.).

Det oplagte er at koncentrere jobsøgningen hos danske og nordiske virksomheder, hvor man har fordele i forhold til sprog og kultur. Uddannelsesniveauet i Kina er efterhånden relativt højt og kan sammenlignes med niveauet i vestlige lande på mange parametre, så det er nogle andre kompetencer, man skal slå på som jobsøgende i Kina.

”Danske virksomheder har brug for kulturbærere, og danskere har nogle fordele, fordi de er mere selvstændige og kreative,” siger Alexander Schultz, der har arbejdet som erhvervsrådgiver i Kina de seneste fire år.

Det er dog også muligt at finde arbejde i kinesiske virksomheder, selvom man skal være forberedt på at starte lavere lønmæssigt end i en nordisk virksomhed.

Økonomisk analytiker i Shanghai

Signe Fosgaard på 27 år er en af de danskere, der har taget springet og fået job i Kina.

Som nybagt kandidat i international økonomi og kinesisk forsøgte hun at kontakte virksomheder i Danmark med aktiviteter i Kina. Men det var først, da hun pakkede kufferten og prøvede lykken i Shanghai, at der skete noget.

Hun startede med at opsøge alle de receptioner, hun kunne komme i nærheden af. Og allerede efter få dage blev hun kontaktet af et kinesisk analysebureau, der havde fået hendes visitkort op under neglene. De kunne godt bruge en nyuddannet økonom. Selvom startlønnen var lav, og Signe Fosgaard også begyndte at få tilbud andre steder fra, tog hun jobbet. Nu sidder hun som den eneste udlænding blandt kinesiske kolleger og laver markeds- og makroøkonomiske analyser til amerikanske kunder.

”Jeg har ikke taget jobbet for at tjene en masse penge. Jeg kunne nok godt have fået en højere startløn, hvis jeg havde valgt et andet job. Men jeg er gået efter det job, hvor jeg lærer mest. Jeg lærer en masse hver dag og føler mig meget privilegeret,” siger Signe Fosgaard.

Signe Fosgaard arbejder 40 timer om ugen og får, hvad der svarer til knap 10.000 kroner udbetalt. Det er ikke en formue i Shanghai, og hendes chef er da også klar over, at hendes løn skal stige hurtigt, hvis de vil holde på hende. Indtil da gælder det om at holde leveomkostningerne nede. Hun bor nu med sin kæreste på et værelse i en delelejlighed, og det er ikke en langtidsholdbar løsning, fastslår hun.

Receptioner er vejen til job

Som med alt andet i Kina er netværk helt altafgørende, når det handler om at finde job. Man skal være udadvendt og gøre sig synlig.”Det bedste er selvfølgelig at have nogle kontakter med hjemmefra. Men ellers er mit bedste råd at gå til alle de receptioner, du kan komme i nærheden af og hæng ud på de steder, hvor andre expats holder til, så folk bliver opmærksomme på dig,” siger Signe Fosgaard.

Hun kommer samtidig med en kritik af de danske repræsentationer i Kina.

”Hos det amerikanske handelskammer har de opdaterede lister over relevante ledige stillinger i Kina. Det findes ikke på de danske repræsentationer. Det ville ellers være en kæmpe hjælp for danskere, der søger job herude,” siger Signe Fosgaard.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.