Alle vil have far på barselsorlov - med fuld løn

11.1.2012

af

Både djøferne og resten af danskerne holder den nye regering op på dens løfte om op til tre måneders øremærket barsel til mændene. De vil også have samme vilkår for mændene i privat og offentlig sektor.

Næsten 90 procent af djøferne mener, at fædre bør have ret til en barselsorlovsperiode med fuld løn. 84 procent mener, at de nuværende to uger, som er reserveret til fædre i den private sektor, er for lidt.

Af de 90 procent mener mere end seks ud af ti, at barselsperioden til mænd bør være på mindst tre måneder.

Danskerne i almindelighed har stort set samme holdning.

Det viser en ny undersøgelse om danskernes – og djøfernes – holdning til mænds barselslov, som Djøf har fået gennemført.

Djøferne og danskerne er også – uanset om de er offentligt eller privat ansat – enige om, at der bør gælde samme vilkår for barsel til mænd i den private og den offentlige sektor.

I dag indeholder funktionærloven ingen barselsrettigheder til fædre.

”Det er afgørende, at vi får skrevet fædres ret til øremærket barselsorlov ind i funktionærloven,” siger Allan Luplau, formand for Djøf Privat.

”Der skal følge fuld løn med, hvis det for alvor skal have en effekt. Ellers straffer man de unge familier økonomisk, fordi manden – som det fortsat ofte er tilfældet – tjener noget mere end kvinden,” understreger han.

Djøf-fædre ser på økonomien

80 procent af danske fædre og 70 procent af Djøf-fædre har ifølge undersøgelsen holdt under tre måneders barselsorlov.

Dét, der ville have fået dem til at holde længere orlov, er først og fremmest dette: Hvis loven øremærkede længere tid til faderen end de nuværende to uger. Hvis de kunne have fået fuld løn i en længere orlovsperiode.

Arbejdspladskulturen – at der er tradition for, at mænd holder barselsorlov, og at arbejdsgiveren lover, at det ikke vil skade dem – spiller også en rolle, men en mindre rolle end øremærkning i loven og fuld løn.

Til gengæld ser specielt djøf-fædrene med rynkede bryn på løntab under barselsorloven. 64 procent af dem angiver, at de økonomiske vilkår under orloven havde betydning for længden af deres orlovsperiode.

”Djøfs undersøgelse bekræfter, at der skal redskaber ind i loven til at få mændene til at holde længere barselsorlov,” siger kønsforsker Kenneth Reinicke, RUC.

”Vi skal sikre mændene nogle rettigheder. Ellers kæmper de både med arbejdsgiveren, normerne og moderen.”

Mænd diskrimineres af refusionsregler

Arbejdsgivere kan i dag få refusion fra bl.a. den lovbaserede centrale barselsfond. Men kun i op til 23 uger efter fødslen, som typisk er i den periode, hvor kvinden holder orlov med spædbarnet.

”Reglerne diskriminerer indirekte mod mændene. Refusionsperioden må udvides, så der også er adgang til refusion i den periode, hvor fædrene typisk holder barsel,” siger Allan Luplau.

Kenneth Reinicke er enig. Mænd diskrimineres.

”Den tidligere regering talte meget om, at vi ikke skulle tvinge noget ned over familierne. Men vi bør i stedet kalde længere barsel til mænd for et rettighedsprojekt for mændene. Mænd ønsker sig jo længere barsel.”

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet