Private firmaer øger LinkedIn-rekruttering

24.9.2012

af

Hvert ottende private job slås op via LinkedIn. Hvordan får du de stillinger? djøfbladet.dk har taget et par LinkedIn-kendere med på råd.

LinkedIn bliver det nye store inden for rekruttering. Den spådom har masser af eksperter i sociale medier set i deres krystalkugler gennem de seneste år. I en dansk sammenhæng er prognosen dog ikke blevet til virkelighed – i hvert fald ikke over en bred kam.

Nye tal tyder imidlertid på, at LinkedIn nu er ved at bide sig fast i HR-afdelingerne i den private sektor. Konsulenthuset Ballisager spurgte i foråret 2012 586 offentlige og private virksomheder, hvordan de rekrutterede deres seneste medarbejder, og 13 procent af de private firmaer svarer, at de brugte LinkedIn som et af redskaberne til at tiltrække mulige kandidater.

Rådgiver: Vær aktiv

13 procent lyder måske ikke af så meget, men til sammenligning var samme andel blot fem procent i en lignende Ballisager-undersøgelse i 2011.

Den udvikling er relevant for djøfere og andre akademikere, mener Christen Mau. Han er grundlægger af og partner i konsulentfirmaet WLFMcph, der rådgiver både virksomheder og jobsøgende om branding og strategisk kommunikation gennem digitale teknologier.

Han oplever en tendens til, at flere og flere vidensarbejdere bliver ansat via LinkedIn.

Vejen til ansættelse går gennem at være en aktiv bruger. Det er ikke nok blot at skrive sit cv og så ellers vente på, at der daler mails ned i indbakken. Hvis andre skal se dig, skal du selv opsøge dialogen – f.eks. i diskussioner i forskellige LinkedIn-grupper.

”LinkedIn giver mulighed for at indgå i den faglige debat og gøre dig selv bemærket. Andre kan stille spørgsmål til din faglighed, og du kan svare på spørgsmål ud fra dine egne kvalifikationer og på den måde blive set,” forklarer Christen Mau.

Derudover er det vigtigt, at din profiltekst ikke bare er en opremsning af, hvor du har været ansat, og hvilke fag du har haft på universitetet. Det handler om at vise, hvordan du kan gøre gavn.

”Det virker godt at være forklarende, når du fortæller om dig selv. Forklar, hvilke værdiskabende aktiviteter du har beskæftiget dig med. Det opfattes som positivt, og det beskriver, hvordan du er som person. Og vær konkret om din faglighed: Hvad er det, du kan? Og hvordan differentierer du dig fra andre, der kan noget lignende?” siger Christen Mau.

LinkedIn kan vise vejen ind

Cirka 70 procent af Djøfs medlemmer har en LinkedIn-profil, og interessen for at bruge netværket mere og bedre er betydelig, siger Sara Motka, konsulent i Djøf.

”Folk vil gerne vide, hvordan de kan videndele og få ny inspiration. Men i øjeblikket handler henvendelserne især om, hvordan LinkedIn kan bruges i forbindelse med jobsøgning.”

Og er man på jagt efter et job, er Sara Motkas råd, at man udnytter, at LinkedIn kan give et hurtigt overblik over éns netværk. Måske sidder der en fjern bekendt i en virksomhed, man er interesseret i at arbejde for, og kan hjælpe med at vise vejen ind.

”Både når det gælder uopfordrede ansøgninger og opslåede stillinger, er det altid en god idé at tjekke op på, om man kender nogen i firmaet.  Det betyder ikke, at man kan springe nogen trin over i processen, men gennem sine kontakter kan man få en privilegeret viden om virksomheden, der gør, at man står stærkere i det samlede løb.”

Udvider søgefeltet

Ikke mindst når det drejer sig om uopfordrede ansøgninger, er LinkedIn et stærkt redskab, mener Sara Motka. En simpel søgning på virksomheder i Danmark giver i omegnen af 16.000 resultater, så der er rig lejlighed til at opdage firmaer, som man ellers aldrig har hørt om – og som måske heller ikke aldrig har overvejet, at de burde ansætte en akademiker.

”LinkedIn er genialt til at udvide søgefeltet, hvis du vil uden om top-50-virksomhederne, som alle andre søger. Du kan sidde derhjemme og sortere i virksomhederne ud fra de spidskompetencer, de har angivet som vigtige for dem. Og samtidig kan du se med det samme, om du kender nogen i virksomheden, som kan hjælpe dig ind,” siger Sara Motka.

Hvis du har brug for at vide mere om LinkedIn, kan du læse Djøfs guide til netværket her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet