Psykisk arbejdsmiljø obligatorisk for ledere

2.7.2012

af

Alle lederuddannelser skal have et obligatorisk modul om psykisk arbejdsmiljø. Det kræver Djøf og AC. Kravet støttes af SF og de radikale.

Djøf og AC vil have psykisk arbejdsmiljø ind som obligatorisk element i lederuddannelserne.

”Lederne skal klædes langt bedre fagligt på om psykisk arbejdsmiljø,” siger formanden for AC´s Arbejdsmiljøpolitiske Udvalg, Lars Qvistgaard, der også er formand for Djøfs Overenskomstforening.

”Rigtig mange af de henvendelser, vi får fra medlemmerne om dårligt psykisk arbejdsmiljø, handler om konflikter, manglende trivsel og manglende forventningsafstemning på grund af utilstrækkelig ledelse,” siger han.

Obligatorisk uddannelse i psykisk arbejdsmiljø vil kræve ændringer i bekendtgørelserne for bl.a. diplomleder- og masteruddannelserne.

Regeringspartier støtter

Både SF og de radikale bakker op om Djøf og AC’s forslag.

”Problemerne med psykisk arbejdsmiljø har været stærkt stigende i de senere år og kan i værste tilfælde være lige så invaliderende som et farligt fysisk arbejdsmiljø,” siger SF´s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen til djøfbladet.dk.

Han vil sammen med SF’s uddannelsesordfører gå til uddannelsesministeren med forslaget.

Også de radikales arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq bakker op.

”Det vil være et stort skridt hen imod en forbedring af det psykiske arbejdsmiljø i praksis,” siger Nadeem Farooq.

”Ledelse handler først og fremmest om mennesker, og ledere spiller en større rolle for arbejdsmiljøet, end de selv er klar over. Så undervisning vil være en gevinst både for medarbejdere, lederne selv, virksomhedens bundlinje og samfundet.”

Omstillingspres og usikkerhed

Professor Kurt Klaudi Klausen, leder af Master of Public Management og Den Fleksible Master i offentlig ledelse på SDU, kalder det et glimrende forslag.

”Det er enhver leders ansvar at tage hånd om det psykiske arbejdsmiljø. Så hvis det ikke indgår i alle lederuddannelser, så bør det gøre det,” siger han.

Han understeger, at human ressource management er et væsentligt fag på de lederuddannelser, han har ansvar for.

At lede de menneskelige ressourcer er vigtigere end nogensinde, fastslår han.

”Alle dele af den offentlige sektor er i dag underlagt et stort pres for omstilling. Men forandring og usikkerhed er en farlig cocktail for arbejdsmiljøet, og vi skal ikke regne med, at presset for omstilling og innovation forsvinder igen,” siger han.

Det gælder også i den private sektor, hvor fremtiden skal erobres, og afregningen er kontant også på medarbejdersiden, understreger han.

Kend symptomerne

Undervisningen i dårligt psykisk arbejdsmiljø bør blandt andet handle om, hvordan man forebygger, hvordan man aflæser tegnene på dårligt psykisk arbejdsmiljø, og hvordan man arbejder med det i forhold til den årlige APV, arbejdspladsvurdering, mener Eigil Andersen fra SF.

”Ledere skal lære at kunne aflæse også de små symptomer på dårligt arbejdsmiljø og gribe ind med forebyggelse,” siger han.

15 procent flere end for fem år siden anmelder i dag sager til Arbejdstilsynet med ansøgning om erstatning for sygdom udløst af dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Det viser tal fra Arbejdstilsynet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet